banner-image

Potvrđeno je da je najzdravije voće – paradajz

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je nedavno da je najzdravije povrće potočarka. Ova salata osvojila je maksimalnih 100 bodova, a zatim slede: kineski kupus, blitva, cvekla i spanać.

Kada je reč o voću, CDC kaže da je najzdraviji paradjz. Botanički gledano, paradajz se smatra voćem i dobio je ocenu 20 na CDC-ovoj lestvici, čime je svrstan odmah iznad limuna.

Paradajz je prepun antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i mogu igrati ulogu u razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.
CDC-ova kategorizacija voća i povrća temelji se na količinama 17 hranjivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.
Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može pomoći u zaštiti tela od raka i bolesti srca„, kaže dijetetičarka Šeri Berger i upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu „Food Chemistry“. Tada je otkriveno da konzumacija paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.
Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete pospešiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.
Na popisu najzdravijeg voća našli su se i limun, pomorandža, jagode, limeta i grejp.