banner-image

Ministar Krkobabić u Novoj Varoši: Neophodne garantovane penzije

– Dosledno i uporno radićemo na tome da sve starije žene kojih ima dosta u selima Nove Varoši, kao i one širom Srbije dobiju zasluženu socijalnu – garantovanu penziju u iznosu ne manjem od 100 evra.  To je najmanje što svi mi kao društvo i država možemo da učinimo za njih, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u Novoj Varoši, otvorivši Miholjske susrete sela u selu Božetići.

Prisutni brojni građani su sa oduševljenjem pozdravili predlog, a grupe vrednih domaćica su se interesovale kada će konačno moći da računaju na tu vrstu pomoći.

Teme neposrednog razgovora ministra sa meštanima, zajedno sa opštinskim rukovodstvom, bile su razvoj zadrugarstva, minibus za prevoz seoskog stanovništva, završetak radova na vodovodu, obnova seoskog doma kulture, pokretanje privrednih aktivnosti, posebno mogućnost da se stavi u funkciju trenutno zatvoreni obližnji tekstilni proizvodni pogon.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević zahvalio je ministru na svim naporima koje ulaže u revitalizaciju sela i vidljivim, konkretnim rezultatima koje postiže – Mi kao lokalna vlast činimo sve što je u našoj moći, ali neophodna je ovakva saradnja sa republičkim nivoom. Ovo je pravi primer brige države i pravih projekata, rekao je Vasiljević.

Nova Varoš je jedna od opština koja je po Javnim konkursima, pored sredstava za kupovinu minibusa za prevoz seoskog stanovništva i finansijskog podsticaja za jednu zadrugu, drugi put dobila sredstva Ministarstva za brigu o selu za organizaciju manifestacije Miholjski susreti sela, koju je ministar Krkobabić utemeljio sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem.

Danas su Božetići brojne posetioce dočekali bogatim takmičarskim, kulturno – umetničkim i izložbenim programom.

Uz zvuke narodnih pesama, izvike i virtuoze u sviranju gusala odvijalo se takmičenje u narodnom višeboju. Odmeravale su se snage u bacanju kamena s ramena, prevlačenju klipka i konopca, obaranju ruku, skoku u dalj.

Posebno atraktivna bila je vuča vlake volovskom zapregom.

Proglašeni su i prvaci gastronomskih specijaliteta – najbolji zlatarski sir zaštićenog geografskog porekla i najukusnija heljdopita. A dok je trajala manifestacija na štandovima u blizini poprišta sportskih megdana, bili su izloženi domaći specijaliteti i narodna radinost, autentični proizvodi koji se vekovima prave na ovom području.

Na Veliku Gospojinu, Miholjski susreti održani su i u Vlasotincu, Sokobanji i Babušnici.

Ove godine ovi susreti organizuju se u 95 lokalnih samouprava, okupljaju 1500 sela sa rekordnih 200.000 učesnika i posetilaca.