banner-image

Počela setva uljane repice, sve popularnijeg useva

Počela je setva uljane repice.Vremenski uslovi su za taj posao dobri, a stručnjaci proizvođačima savetuju primenu pune agrotehnike kako bi ostvarili optimalne prinose, prenosi RTV.

Uljana repica je osnovna sirovina za proizvodnju biodizela. Može se sejati i u proleće, ali veći prinosi postižu se ozimim usevom čija je setva počela ovih dana. Jedna od najkritičnijih faza u proizvodnji uljane repice jeste setva. Na temperaturama koje su često iznad 30 stepeni, izazov za ratare je da suvo zemljište dobro pripreme, a nakon setve u tim nepovoljnim uslovima biljke treba i da isklijaju.

Ana Marjanović Jeromela sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kaže da uzorni proizvođači već koriste poslednje kiše i povoljniju vlažnost zemljišta kako bi adekvatno pripremili zemljište. Pre svih tih poslova potrebno je analizirati zemljište kako bi đubrenjem obezbedili neophodne uslove za rast i razvoj biljaka.

U subotičkom ataru uljana repica se, tradicionalno, dosta seje. Petar Anišić iz kompanije Salaš 024 kaže da je ove godine među ratarima značajno interesovanje za setvom tog useva.

Nažalost, otkupna cena uljane repice zavisi uglavnom od cene na svetskom tržištu pošto gotovo celokupan rod izvozimo. Pošto je reč o sirovini za proizvodnju biodizela, kada cena nafte u svetu raste, raste i otkupna cena semena i ulja od uljane repice.