banner-image

U Nikincima rastu najljuća i najmanja papričica na svetu

Uzgoj ljutih (čili) papričica nije puno zahtevan, ali je specifičan i može biti odličan izvor dodatnih prihoda u domaćinstvu. Potražnja postoji, a ljubitelji ljutog zaloga su verni kupci. Svetlana Gligorić Ranitović iz Nikinaca se bavi uzgojem egzotičnih ljutih papričica punih 6 godina i rado je sa nama podelila svoje iskustvo.

Trgovačke kuće nabavljaju ljute papričice iz Brazila i Španije, a mi imamo i te kako uslove za njihov uzgoj. Svetlana se bavi uzgojem ljutih papričica kako na otvorenom polju, tako i u plasteniku, a za to je izdvojila oko 400 kvadrata. U početku su joj ljute papričice bile hobi, da bi se vremenom potpuno zaljubila u ovu proizvodnju.

– Na ideju sam došla slučajno, čitajući članke na internetu. Veoma su me zainteresovale i krenula sam u proizvodnju. Proizvodnja je specifična i morate sami da se snalazite, jer retko ko hoće da se upušta u nešto nepoznato, pa tako i nemate koga da pitate za savet. Sadite, gledate kako biljke reaguju, učite i organizujete proizvodnju po nekim svojim pravilima – priča nam Svetlana.

Svetlana svoje čili papričice ne prodaje trgovačkim lancima, ne zato što ne želi, već zato što oni ne žele da kupuju od domaćih proizvođača. Svetlana kaže da je slala pojedinim marketima dopise, ali nikada nije dobila odgovor. Zato se okrenula direktno kupcima, koji su sa oduševljenjem pozdravili dolazak Svetlaninih egzotičnih ljutih papričica na tržište, kao i njene proizvode poput ljutih zimnica i ljutih soseva. Kako bi bila što bolje upamćena na tržištu Svetlana je svoj brend nazvala „Neki to vole ljuto“.

– Postoji čitava zajednica ljubitelja ljutog zaloga. Ti ljudi se dovijaju kako da zadovolje svoju potrebu. U marketima su proizvodi skupi, ograničen je izbor, a pitanje je i šta sve ima u tim teglicama pored papričica. Sa druge strane, domaćih proizvođača ljutih papričica je jako malo. Kada čuju koje sve papričice imamo, pa još da kod nas mogu da kupe soseve, ajvare, ljuto slatko, ljutu turšiju, pa čak i mlevenu ljutu papriku od egzotičnih vrsta to je kao da su otkrili pećinu sa blagom – šaljivo nam priča Svetlana.

Ljutinu daje kapsaicin

Važno je istaći da, kapsaicin koji daje papričicama ljutinu sadrži posebna lekovita svojstva zbog kojih se ljute papričice svrstavaju među najzdravijim namirnicama sveta. Magična ljutina čili papričica može da uništava bakterije, deluje antiupalno, sprečava bol, podstiče zdravlje kardiovaskulatnog sistema…

Naša domaćica trenutno ima oko 70 sorti ljutih papričica, među kojima je i carolina reaper – najljuća papričica na svetu. Ova papričica je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, a njena prosečna ljutina je 2,2 miliona skovila. Svetlana ima i ai čarapitu – najmanju papričicu na svetu. Kako nam je objasila, plod je sitan, poput zrna bibera, žute je boje i težak za branje, ali je veoma ukusna čili papričica i nije baš puno ljuta (sadrži oko 50.000 skovila).

Svetlana za setvu koristi deo svog semena, a deo kupuje u inostranstvu, jer uvek nađe nešto novo što poželi da uzgaja. Za nicanje čili papričicama je potrebno vreme i to može da traje i mesec dana, pa se rasađivanje u plasteniku radi tokom aprila. Da bi se uspešno uzgajale potrebno im je dosta toplote i vode, a bolest ih retko napada.

Opasno je ako pukne u ruci

Međutim, kod berbe i prerade potreban je veliki oprez. Sama berba ne zahteva posebne uslove, ali je opasno ako vam paprike puknu u ruci. Zato je neophodno da se nose rukavice, ali i maska.

– Kada radim sa čili papričicama, obavezno stavim rukavice, a bogami i masku kada ih otvaram i seckam. To obavezno radim napolju i imam posebno posuđe. Verujte mi, i pored svih mera opreza, milion puta sam se do sada „oljutila“. Počnu da vas peku i žare ruke, i preko rukavica. Ali, nema veze, bar mi je cirkulacija odlična – šaljivo će Svetlana.

Svetlana priprema i slatko od ljutih papričica, koje je poseban delikates. Kako nam je ispričala, slatko se priprema standardno, može da se koristi bilo koje voće, s tim da se dodaju papričice koje se seckaju na kockice i mora da se doda šećer. Koliko paprike, toliko i šećera, i to se ukuva. Naravno, važno je ukombinovati ukus voća i ukus papričica. Dobije se slatko-ljuti proizvod jedinstvenog ukusa, koji daje fantastičnu aromu mesu i siru.

Tekst priredila: Tijana Todorović

Sagovornica i autorka fotografija: Svetlana Gligorić Ranitović iz Nikinaca „Neki to vole ljuto“