banner-image

U Hrvatskoj prodata prva digitalna svinja, biće ih 240.000

Kupljena je prva digitalna svinja (pigNFT) čime je počela s radom platforma GoAgro. Sada svako može da „uzgaja“ svoju svinju, a da za to ne mora da zasuče rukave na farmi, piše Jutarnji list.
Kupovina je trenutno moguća pomoću kriptovaluta, a za desetak dana biće dostupne opcije plaćanje platnim nalogom i karticama.
Inovativnu digitalnu platformu predstavili su direktor farme svinja Agroporc Krešimir Kuterovac i Kristijan Glibo, direktor IT kompanije Beyondi koja je s kompanijom Blok Be povezala poljoprivredu s NFT-om. Nadaju se da će pomoću nje uspeti da povežu poljoprivrednike, kojima su potrebne investicije, s kupcima koji su u potrazi za kvalitetnom hranom.
Onima koji odluče da ulože u digitalnu svinju stalno će biti dostupne informacije o njenom razvoju, a pomoću kamera moći će da nadgledaju kako se farmeri brinu o njihovoj „stvarnoj“ svinji. A brinuće se, kaže Kuterovac, jako dobro.
– Ovo će biti moderne farme koje će svojim dizajnom sprečiti širenje bolesti koje su uobičajene među svinjama, a u neadekvatnim uslovima stvaraju velike probleme. U prehrani svinja se neće koristiti GMO komponente – istakao je u svojoj prezentaciji. Dodao je kako će nove farme biti održive, organizovane po zero-waste principu i s 90% manjim karbonskim otiskom od onog koji je uobičajen za svinjske farme.
Prva faza do kraja godine
U planu je da se u pet faza izda ukupno 240 hiljada pig NFT-a koji se pretvaraju u stvarnu svinju nakon 900 dana. Prva faza traje do kraja godine, a investicije koje se do tad prikupe iskoristiće za pokretanje proizvodnje na farmama firme Agroporc, konkretno na farmi Stanci Petrinja, dok se kasnije investicije ulažu u razvoj farmi Breštanovci u opštini Crnac.
Direktor IT firme Beyondi Kristijan Glibo pojasnio je da će u prva dva meseca u projekat biti uključeni početni poljoprivrednici i investitori, a za sledeća dva najavljene su pripreme za integraciju opcije Marketplace.
Reč je o svojevrsnoj berzi na kojoj će investitori moći da trguju svojim NFT-om, ali tome prethodi saradnja s regulatorima koji su i dalje dosta neupućeni u područje NFT-a i blockchain tehnologije.
Osim toga, GoAgro omogućuje kupcu da zna ceo put hrane koja će završiti na stolu, a upravo je sigurnost hrane sve važnije pitanje. Posebno generaciji Z koja brine o održivosti i zdravoj prehrani, iako uglavnom nisu spremni da zasuču rukave i sami se pobrinu da tu hranu uzgoje. Ovakve platforme omogućuju im da imaju svoj vrt ili farmu u koju investiraju, a fizički posao za njih rade drugi.
– Naša ideja je poljoprivredna revolucija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Evropi. Ovde se nalazi jedan od retkih komada kvalitetne zemlje u Evropi pa verujem da bi to u budućnosti moglo privući i strane investiture – rekao je Glibo.