banner-image

Vojvodina obezbedila 45 miliona dinara za kupovinu kuća čiji su vlasnici žene

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić uručio je 29 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava porodicama na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena.

Foto: Vlada AP Vojvodine

Cilj ove mere je rešavanje stambenog pitanja porodica i povećanje broja žena vlasnica nekretnina, a ovogodišnjim konkursom je, za te namene, opredeljeno 45 miliona dinara.

Konkurs smo prvi put realizovali 2022. godine kada su 34 žene postale vlasnice nekretnine, od kojih su njih 12 samohrane majke. Prošle godine, budžet je takođe bio  vredan 45 miliona dinara, a maksimalan iznos je bio 1,2 miliona dinara. Ove godine, maksimalan iznos je 1,6 miliona dinara, rekao je Vuletić.

Na ovaj način se istovremeno utiče na jačanje porodice i unapređivanje položaja žena.

-Prema nedavno završenom popisu, na teritoriji Vojvodine žene čine 51,4 odsto ukupnog stanovništva, a samo četvrtina njih su vlasnice nekretnine. Tačnije, 13 odsto žena su vlasnice, a 12 odsto suvlasnice“, rekao je pokrajinski sekretar i dodao da Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova realizuje više demografskih mera, kao i mera za osnaživanje žena.

Iako je ovaj konkurs namenjen porodicama ─ bračnim i vanbračnim zajednicama, prvi put su i samohrane majke prepoznate u sistemu podrške, pa će ove godine njih deset rešiti svoje stambeno pitanje.

Sekretar Vuletić je ukazao da se povećanje broja žena vlasnica nekretnina smatra dobrom osnovom za pokretanje sopstvenog biznisa, otvaranje firme, dobijanje subvencija, kao i za dalji ekonomski napredak žene, porodice i društva u celini.