banner-image

Berza: Kukuruz najtraženiji, počelo trgovanje novom sojom

Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 2.555,00 tona robe, što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja pad ukupnog obima prometa od 38,42%.

Ukupna finansijska vrednost iznosila je 63.132.250,00 dinara, za 30,36% manje nego protekle nedelje.

Već četvrtu nedelju za redom kukuruz je bio najtrgovanija poljoprivredna kultura, a tokom ove nedelje zaključeni su i prvi robno – berzanski ugovori za novi rod soje.

Tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza bila je primetna povećana tražnja u odnosu na ponudu, posebno kada je u pitanju novi rod kukuruza. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,60 do 16,75 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,68 din/kg bez PDV-a (18,34 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju primetan je cenovni pad od 1,19%.

Novim rodom kukuruza trgovalo se po ceni od 16,50 do 16,70 din/kg bez PDV-a, kao i po ceni od 17,00 din/kg bez PDV-a za kukuruz sa preuzimanjem od 01.11.2023. do 31.01.2024. godine. I ove nedelje kukuruz je bio najtrgovanija kultura, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 61%.

Na tržištu pšenice tokom cele nedelje bila je primetna slaba aktivnost učesnika, uz izjednačenu aktivnost na strani ponude i tražnje. Kupci su se raspitivali za pšenicu sa višim parametrima kvaliteta, a bila je iskazana i tražnja za stočnom pšenicom. Pšenicom se tokom nedelje trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 19,30 din/kg bez PDV-a (21,23 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju beleži se negativan cenovni trend od 2,91%.

Na tržištu soje krajem nedelje zaključeni su prvi robno – berzanski ugovori za soju rod 2023. godine po jedinstvenoj ceni od 49,50 din/kg bez PDV-a (54,45 din/kg sa PDVom) uz obračun kvaliteta. Tražnja za starim rodom soje je bila slaba ili je u potpunosti izostajala. Tražnja za suncokretovim zrnom tokom ove nedelje je bila nešto slabija u odnosu na ponudu i na nižem cenovnom nivou.

Suncokretom se trgovalo u cenovnom opsegu od 38,50 do 39,80 din/kg bez PDV-a, pri čemu je cena padala kako se nedelja bližila kraju. Ponder cena iznosila je 39,09 din/kg bez PDV-a (43,00 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu sedmicu predstavlja pad cene od 2,05%. Od ostalih roba tokom ove nedelje nudilo se i stočno brašno u manjim količinama po ceni od 12,00 din/kg bez PDV-a (14,40 din/kg sa PDV-om).

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Fizičke aktivnosti na tržištu su redukovane, sa malo transakcija i utovarom za transport koji ostajeslab. Crnomorska roba je i dalje znatno prisutna i nastavlja da konkuriše zapadnoevropskoj ponudi. Cene kukuruza su slabile i cene za novi rod su blizu nedavnih minimuma. Dolazeća ponuda iz Ukrajine utiče na tržište. Izveštaj USDA nije uspeo da preokrene sadašnji trend snižavanja na tržištu pšenice, iako je snižena procena proizvodnje pšenice za EU, Kanadu, Australiju i Argentinu. Suočene sasmanjenom izvoznom ponudom uvozne zemlje smanjuju svoje zalihe.

U prvom delu ove nedelje, uljana repica je pala na Evronekstu, prateći trend snižavanja cena palme, kanole i soje. Cene kukuruza i uljane repice na Evronekstu su rasle, ali u manjoj meri, kao i cene kukuruza i soje u Čikagu. Međutim, sirova nafta, koja se sad približava nivou od 90 $/barel u Njujorku, pruža prodršku proizvodnji biogoriva u svetu.

Čikaške cene pšenice su dotakle nove minimume za ugovor sa decembarskim prispećem. Izveštaj USDA o padu svetskih zaliha pšenice omogućio je jačanje pšenice u Čikagu posle pada tokom sesije na gotovo trogodišnji minimum. Žetva jare pšenice je znatno napredovala protekle nedelje i dostigla je 87% površina, što je u skladu sa prosekom u poslednjih pet godina. U isto vreme, počela je setva ozime pšenice. Za kukuruz, USDA je snizilo svoju procenu prinosa u SAD, ali je u isto vreme povećalo površine. Kao rezultat, američka proizvodnja kukuruza, za koju se očekivalo da će da padne, povećanaje za 0,6 mil t na 384,4 mil t, dok su prelazne zalihe 2023/24. povećane za 0,4 mil t na 56,4 mil t, što jeiznad očekivanja. Svi ti faktori su uticali na cene u Čikagu, koje su snižene. USDA sniženje svetskih zaliha pšenice, naročito na nivou glavnih izvoznika, dovelo je do rasta cena. Kukuruz i soja su samo blago pratili pšenicu, jer su pod pritiskom poslednjih procena proizvodnje u SAD. Sojino ulje je neštojačalo zbog slabije ponude u Južnoj Americi.