banner-image

Slovenija zaustavila pošiljku krastavaca iz Srbije zbog sumnje na povećan sadržaj fungicida

U Sloveniji se trenutno radi super analiza pošiljke svežeg krastavca iz Srbije koja je zaustavljena na granici sa tom zemljom jer su dve analize pokazale različite rezultate,  a fitosanitarna inspekcija Republike Srbije je već preduzela mere kontrole kod izvoznika i proizvođača.

Na granici sa Slovenijom je zaustavljena količina od 18 tona svežeg krastavca iz Srbije, jer je u njemu, kako je navedeno u notifikaciji datoj kroz sistem brzog obaveštavanja EU (RASFF), nađena supstanca fungicid metalaksil iznad  granice dozvoljene pravilnikom.

Proces analize još uvek nije završen, a po informacijama koje je fitosanitarna inspekcija Republike Srbije dobila od kolega iz Slovenije i izvoznika, rađene su analize u dve laboratorije i dobijeni su različiti rezultati. Jedna analiza je pokazala veće količine ove supstance od dozvoljene granice, dok je druga analiza pokazala njeno prisustvo u dozvoljenim granicama.

U ovom trenutku radi se super analiza u Sloveniji i Uprava za zaštitu bilja Republike Srbije očekuje konačan odgovor. Zbog toga što je proces analize još uvek u toku, ova pošiljka krastavaca iz Srbije nije vraćena nazad.

Podsećamo da je fungicid metalaksil za koji se navodi da je pronađen u krastavcima supstanca koja se koristi protiv truleži i ona nije zabranjena niti štetna, a tako je  označava i EU.

Srbija se svake godine usaglašava sa EU i ima jednake mere kao i Unija, kao i granice kada je reč o ovim supstancama.

Apelujemo na proizvođače i izvoznike da se strogo drže pravila koja su jasno propisana, kako i na koji način da koriste sredstva za zaštitu bilja, jer će u suprotnom biti kažnjeni za njihovu neadekvatnu upotrebu.

Uprava za zaštitu bilja već sprovodi pojačanu kontrolu svih sredstava i preparata koji se koriste za zaštitu bilja u Srbiji, kako bi se sprečilo da se ovakve situacije dešavaju.