banner-image

Veterinarska inspekcija pojačala kontrole hrane životinjskog porekla na manifestacijama

Veterinarska inspekcija pojačala je nadzor i kontrolu hrane životinjskog porekla na svim manifestacijama, u okviru mera za suzbijanje afričke kuge svinja (AKS), a organizatori od nadležnih dobijaju jasne instrukcije o uslovima koje moraju da ispune.

Veterinarska inspekcija će, kao i do sada, strogo kontrolisati meso koje se prodaje i biti prisutna na licu mesta svakodnevno, od prvog do poslednjeg dana održavanja događaja.

Takođe, neophodno je da organizatori najkasnije 10 dana pre održavanja prijave manifestaciju.

Načelnica veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac je u izjavi za Tanjug podsetila da se tokom jeseni tradicionalno održava niz manifestacija, sajmova i vašara, koje nadzire i kontroliše veterinarska inspekcija i istakla da se će sada biti posvećena posebna pažnja usled aktuelne epidemiološke situacije AKS.

AKS je dijagnostifikovana u 15 oblasti Srbije, a veterinarska inspekcija je u okviru mera u borbi protiv AKS pojačala nadzor i kontrolu i na izložbama i sajmovima životinja.

„Bitno je da smo spremni da reagujemo u pojačanim akcijama, posebno sa nadzorom i kontrolom mesta u kome se održava manifestacija. Cilj veterinarske inspekcije je da manifestacija bude pod stalnim nadzorom  sve vreme“, naglasila je Ivanjac.

Tradicionalni Šabački vašar je počeo danas u tom gradu, a Ivanjac je podsetila da se od sutra održava „Kupusijada“ u Mrčajevcima.

„Mi smo već izašli na teren i organozovali veterinarsku službu. Unapred radimo kontrole ugostiteljskih objekata i pečenjara. Kolege su i danas na terenu“, istakla je Ivanjac.

Navela je da je Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova na celoj teritoriji zemlje uvelo kontrole transporta vozila koje prevoze žive životinje i hranu životinjskog porekla, a sve u svrhu pojačane kontrole zbog postojanja AKS.

„Na potezu Mrčajevaca smo uz saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i saobraćajnom policijom postavili tri saobraćajna punkta. Preduzimamo sve mere da manifestacija u Mrčajevcima prođe tako da sva hrana koja bude izložena bude kontrolisana i proverenog porekla“, rekla je Ivanjac.

Ivanjac je napomenula da se ove jeseni očekuje vašar u Šapcu, u Smederevskoj Palanci, kao i da će na severu Vojvodine biti brojne manifestacije sa pripremom hrane u kotlićima.

„Na teritoriji cele zemlje, za sve manifestacije Veterinarska inspekcija ima kalendar i već se znaju imena ljudi koji će biti na tim manifestacijama. Svi izlagači hrane životinjskog porekla moraju preko organizatora da unapred prijave učešće šefovima veterinarskih inspecija u okruzima gde je   manifestacija“, rekla je Ivanjac.

Pored pojačane kontrole prodaje mesa na manifestacijama, Veterinarska inspekcija, kako kažu, mesecima unazad kontroliše i pečenjare i objekte za promet hrane.

U poslednjoj vanrednoj kontroli u Mrčajevcima uništen je 41 kilogram mesnih prerađevina, jer objekti nisu imali dokaze o poreklu hrane.

Na sednici Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja je zaključeno je da će biti nastavljena pojačana kontrola prometa, a da će na svim javnim manifestacijama koje bi po analizi rizika mogle eventualno doprineti pogoršanju epizootiološke situacije, nadležni organi posvetiti posebnu pažnju.