banner-image

Poljska, Mađarska i Slovačka zadržavaju embargo na žito iz Ukrajine

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su da uvedu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje.

Ta odluka je doneta nakon što je Evropska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja je uvela i koja ističu danas u ponoć.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozdravio je večeras odluku EU da ne produžava zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine i nazvao to primerom istinskog jedinstva i poverenja.

Poljska, Slovačka i Mađarska objavile su, međutim, da će uvesti sopstvene zabrane nakon odluke EU da mera bude ukinuta.
Zelenski je rekao da će, ako susedne zemlje budu kršile zakon EU, „Ukrajina odgovoriti na civilizovan način“.
Poljska uvodi zabranu za ukrajinske žitarice, a Mađarska za 24 proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, povrće, nekoliko mesnih proizvoda i med, javio je Rojters.
„Produžićemo tu zabranu usprkos neslaganju Evropske komisije. Učinićemo to jer je to u interesu poljskih poljoprivrednika“, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.
Mađarska vlada donela je uredbu po kojoj na snagu stupa zabrana uvoza ne samo ukrajinskog žita nego i niza drugih poljoprivrednih proizvoda.
I slovački ministar poljoprivrede Jozef Bereš potvrdio je da Slovačka ide dalje s vlastitom zabranom uvoza ukrajinskog žita.