banner-image

„Ovo nije 1989, cene naših namirnica nisu najviše u regionu“ – je li baš tako

Ministar trgovine Tomislav Momirović prilikom gostovanja na RTS-u, izjavio je da su namirnice u Srbiji najjeftinije, kada se cene uporede sa onima u regionu, ali i u Evropi.

„Ovo nije 1989. godina, cene naših namirnica nisu najviše u regionu. Naprotiv, kada pričamo o osnovnim životnim namirnicama, one su najniže. Ne samo u regionu, nego u Evropi. Naravno da ima pojedinih proizvoda u regionu koji su jeftiniji nego kod nas. Generalno, mi imamo najeftinije cene ili među najeftinijim u Evropi“, tvrdi ministar Momirović.

Ipak, prema podacima specijalizovanog portala Numbeo, građani naše zemlje 31,7 odsto sredstava troše u marketima, dok poslednji izveštaj Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da je međugodišnja inflacija u Srbiji u avgustu iznosila 11,5 odsto.

Podsećanja radi, minimalna zarada u 2023. godini iznosi oko 40.000 dinara neto u proseku, dok sa druge strane, minimalna potrošačka korpa iziskuje oko 52.000 dinara.

Milorad Filipović, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže za Danas da, iako nije upoređivao cene namirnica okolnih zemalja i Srbije, po sopstvenom standardu itekako oseća da je inflacija na prehrambene proizvode značajno skočila u prethodne dve godine. S tim u vezi, mišljenja je da nije ključno upoređivati konkretne cene, već životni standard i kupovnu moć građana.

„Da su cene namirnica znatno povećane u prethodne dve godine je statistički evidentna činjenica. Da li su niže kod nas ili u Evropi nije toliko važno, parametar treba da bude standard i kupovna moć, a kako je kod drugih – to me ne zanima. Vidim da je, uprkos svim davanjima novca i merama koje se preduzimaju radi očuvanja standarda, ipak veliki minus kroz poskupljenja cena. Ako je hrana zaista poskupela za preko 50 odsto, kako se iznosi u javnosti, onda je to višestruko više od bilo kakvih davanja helikopterskog novca“, ističe profesor.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije saglasan je sa Filipovićem oko načina na koji bi cene trebalo posmatrati, ističući da mu nije najjasnije na osnovu kojih dolaza ministar iznosi date tvrdnje.

„Žalim što ministar koji je odgovoran za stanje na tržištu nema pouzdane informacije na osnovu kojih bi govorio o tako osetljivim pitanjima. S tim u vezi, voleo bih da navede konkretne primere zemalja u kojima su osnovne namirnice skuplje nego u Srbiji. Niko ko vodi računa o svom ugledu i položaju ne bi izašao u javnost bez činjenica i dokaza. Evidentno je da su cene mnogih proizvoda u Srbiji znatno veće nego u okruženju, ali to nije parametar. Pokazatelj bi trebao biti realna kupovna moć potrošača, i kakvi su pariteti cena, da li su održive ili ne“, kaže Bogosavljević za Danas.

Naš sagovornik upućuje da je, radi sticanja utiska o skupoći namirnica, dovoljno da pogledamo cene voća i povrća sada u odnosu na ranije.

„Koliko je skupo može se videti u svim marketima. Stoga sam iznenađen pokušajima da se sa pozicije autoriteta iznose poluistine ili neistine“, zaključuje Bogosavljević.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ kaže za Danas da izjava ministra trgovine Tomislava Momirovića nije tačna i dodaje da joj je cilj da dezinformiše javnost.

„Tvrdnja da su cene osnovnih životnih namirnica najniže u regionu  jednostavno ne odgovara istini. USS „Sloga“ su svoju tradicionalnu manifestaciju sportskih susreta ove godine održali u Ohridu te smo imali priliku da se uverimo da su ne samo osnovne životne namernice već i mnogobrojni drugi proizvodi u Makedoniji znatno jeftiniji nego u Srbiji.  I u Grčkoj se mogu naći proizvodi koji su jeftiniji nego u našoj zemlji. Paradoks je da je određeni broj namirnica jeftiniji u razvijenim evropskim zemljama nego u našoj zemlji. Tako da tvrdnja ministra Momirovića jednostavno predstavlja propagandu u predizborne svrhe koju vlast upražnjava a usmerena je na njene pristalice iz redova najsiromašnijih slojeva društva. Ti ljudi zbog svog lošeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da putuju u inostranstvo i da se sami uvere upoređivanjem cena da je ono što tvrdi vlast, u konkrentom slučaju ministar Momirović, apsolutna neistina“, zaključuje sagovornik Danasa.