banner-image

Vino će poskupeti 50 odsto, prognoziraju vinari

Ova godina dala je manji rod grožđa, a zbog toga su prognoze vinogradara u Riđici da će cena vina biti skuplja do 50 odsto do nove godine.

Budući da se vina od grožđa u Riđici nalaze na evropskoj karti vina, najvažnije je u vinogradu završiti posao na vreme i posvetiti se kvalitetnoj proizvodnji vina.

U vinogradu porodice Tripković, već se obrao pino griđo i sovinjon, a slede žuti muskat i frankovka. Po hektaru je prinos grožđa devet tona i značajno je manji od očekivanog zbog obilnih kiša u vrmeme zametanja grožđa. Dodatni problem je, kažu Tripkovići, radna snaga.

“Sigurno će cena vina otići od 40 do 50 odsto na gore, što nije dobro, jer taman su uopšteno ljudi počeli da kupuju vino. Sada će zbog sveopšte situacije, kada je sve poskupelo normalno i vino da poskupi. Svi vinari su u nezgodnom položaju. Naši vinogradi još nisu pretrpeli toliku štetu koliko dole u Srbiji, ali je rod značajno oboren”, rekao je Radoslav Tripković, vinar i vinogradar.

“Imamo problema sa radnom snagom, kao i mnogi, zato su nam došli u pomoć rodbina i prijatelji. Što je najvažnije porodica je na okupu, zajedno se družimo i radimo u veselju”, saopštila je Gabrijela Tripković, vinar i vinogradar.

U vinogradu ovih domaćina, u danima berbe svako ima svoja zaduženja, a rad je lakši uz druženje i veselje.

”Po profesiji sam ikonopisac i prvi put sam došla da pomognem prijateljima. Lepa je atmosfera, preporučila bih svakome”, izjavila je Milica Kovačević iz Novog Sada.

”Pravimo ariljski kupus na bački način, a to znači da smo ga sastavili u Arilju, a kuvamo ga u Bačkoj, u Riđici”, kazao je Nebojša Bojović iz Arilja.

”Došli smo da pomognemo, to je produženi vikend, lepa priproda, a i korisno je malo fizičke aktivnosti”, saopštio je Aleksandar Vuković iz Beograda.

Riđičkim vinogradarima u proizvodnji vina od italijanskih i francuskih sorti je najvažniji kvaliteti da po tome budu prepoznatljivi na tržištu. Tripkovići ističu da je proizvodnja sve bolja i da ovo mesto ima odličan potencijal za vinski turizam.

Izvor: RTV