banner-image

Dijaspora želi da ulaže u poljoprivredu

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević istakao je da postoji veliko interesovanje kod naših ljudi u rasejanju da ulažu u poljoprivredu u Srbiji, a da je Vlada Srbije spremna da im izađe u susret i maksimalno olakša procedure.

Milićević, koji je učestvovao na otvaranju međunarodnog simpozijuma agroekonomista na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, održanom povodom obeležavanja 60 godina Odseka za agroekonomiju, podvukao je da je poljoprivreda srž našeg društva i da imamo bogato nasleđe u ovom privrednom sektoru.

Vlada Srbije je posvećena podršci razvoju poljoprivrede i agroindustrije, kako bi obezbedila održiv rast i prosperitet za građane, istakao je ministar.

On je ujedno izneo i nekoliko ključnih podataka o stanju poljoprivrede u našoj zemlji – raspoloživo zemljište iznosi impozantnih 5,3 miliona hektara, ali se trenutno koristi 3,4 miliona hektara, oko 40 odsto stanovništva živi u ruralnim područjima, ali samo 20 odsto radne snage je zaposleno u poljoprivredi.

Kada govorimo o spoljnotrgovinskom bilansu, kako je dodao, od januara do jula 2023. godine, izvoz hrane i živih životinja iznosio je milijardu i 776 miliona evra, dok je uvoz iznosio milijardu i 431 milion evra.

Prema njegovim rečima, naša zemlja se istakla u izvozu povrća i voća, žitarica i stočne hrane, a takođe sektor pića i duvana pokazuje potencijal sa izvozom od 585 miliona evra.

Milićević je, kao prednosti koje Srbiju čine posebno atraktivnom za investitore u sektoru poljoprivrede, naveo povoljan geografski položaj, dobru saobraćajnu povezanost, povoljne klimatske uslove i kvalitet zemljišta, potencijal za proizvodnju bezbedne hrane i organske hrane, dugu tradiciju, ali i potencijal za tehnološke inovacije.

Prema njegovim rečima, tu su i dobra osnova za primarnu biljnu i voćarsku proizvodnju, odličan potencijal za budući razvoj poslovanja i proširenje izvoza, povoljne cene zemljišta i rada, visokokvalifikovana radna snaga sa kontinuiranom obukom, dovoljni kapaciteti za proizvodnju i preradu i jaka pozicija na regionalnim tržištima, sa visokim izvoznim potencijalom na druga tržišta.