banner-image

Čak 88 odsto meda u našim prodavnicama su falsifikati

Proizvođači meda, vina i rakije udružili su se u Klaster ”Ujedinjeni za kvalitet” u cilju suzbijanja nelojalne konkurencije, odnosno konačnog potpunog uklanjanja sa tržišta svih falsifikovanih medova, vina i rakija, i ne samo njih, već i sokova, mleka i drugih proizvoda.

Jedan od osnivača Klastera je i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Klaster je ostvario saradnju sa Udruženjem ”Pokret potrošača za kvalitet hrane” i laboratorijom ANA LAB iz Pančeva, koja je omogućila analize po najpovoljnijim cenama za pokret potrošača.

Pre desetak dana je uzorkovano 25 medova iz više velikih trgovina, a rezultati su upravo objavljeni na sajtu pokreta potrošača.

Čak 88% uzorkovanih medova nisu prošli testove autentičnosti, odnosno u 22 uzorka meda (od 25) utvrđeno je da je medu dodavana neka vrsta šećera u različitim procentima, koji se kod nekih pakera kreće i do veoma visokih procenata!

Nivo falsifikovanja je skandalozan, a iz SPOS upozoravaju da se sve dešava u  godini kada su pčelari na prosjačkom štapu. Sa druge strane neko se bogati prodajući šećer kao med. Pri tome ne samo što vara potrošače i markete, već vara i državu utajom poreza, jer iz SPOS podsećaju da je PDV na proizvod od šećera 20%, a na med samo 10%.

Analiza je pokazala da su samo tri uzorka meda prošla analize, a jedan među njima je i brend pčelara Srbije ”Naš med”.

SPOS poziva državu da, s obzirom na to da u našoj državi postoji akreditovna najmodernija analiza za više proizvoda koja može da utvrdi falsifikate, omogući da veterinarski inspektori mogu slati službene uzorke meda i drugih proizvoda na analizu.

Kompletni rezultati analize meda mogu da se pogledaju na web stranici SPOS.