banner-image

Zarazna bolest šuštavac uzela danak – Šest krava uginulo na Staroj planini

Na području Stare planine, nekoliko domaćinstava suočava se s ozbiljnom krizom, jer je šest krava uginulo zbog zarazne bolesti šuštavca. Nakon što su krave preminule, dijagnoza je potvrdila prisustvo ove opasne bolesti. Iako je šuštavac poznat po tome da pogađa krave, važno je napomenuti da može zahvatiti i svinje, koze i ovce. Srećom, ova bolest nije prenosiva na ljude.
Prema informacijama koje su dobile Knjaževačke.rs, zaražene krave bile su na ispaši kada su obolele. Šuštavac je takođe prisutan i među ovcama. Veterinarski tehničar i narodni poslanik Milija Miletić apeluje na stočare da hitno prijave slučajeve ove bolesti Veterinarskoj ustanovi.
Područje Knjaževca mora odmah staviti pod kontrolu i provesti neophodnu vakcinaciju stoke. Miletić poziva Upravu za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede da pruže smernice kako bi okolne opštine koje se graniče sa Knjaževcem takođe sprovele vakcinaciju stoke, s naglaskom da bi troškove vakcinacije trebalo snositi iz državnog budžeta, kako bi se olakšalo stočarima.
Miletić predlaže besplatnu vakcinaciju stoke za stočare, s troškovima koji bi išli na teret Ministarstva poljoprivrede.
Ova zarazna bolest se najčešće prenosi putem hrane i karakteriše visoka stopa smrtnosti. Brza vakcinacija stoke na jugoistoku Srbije postaje neophodna. Miletić ističe važnost preventivnih mera, napominjući da je afrička kuga kod svinja još uvek prisutna i nanosi velike štete. Zato se ne sme čekati da se bolest proširi i napravi još veću štetu stočarima i državi.