banner-image

Ukrajina na putu da postane globalni lider u izvozu smrznute maline

Nije tajna da srpska organska proizvodnja najbolje rezultate poslednjih godina beleži u izvozu. U 2022. izvezli smo organskih proizvoda u vrednosti od preko 68 miliona evra. Kada pogledamo strukturu izvoza, jasno je da jagodasto voće beleži sjajne rezultate, objavio je Berry bilten koj izdaje PKS.

Smrznuta malina vlada i u izvozu organske hrane pa dostiže vrednost od preko 26 miliona evra, dok je za njom smrznuta kupina sa 10,5 miliona. Sušena malina prelazi 5 miliona, dok se na listu upisala i suva jagoda sa preko milion evra. Ovi podaci mogu da budu i mnogo veći, ali su trendovi jasni i konstantno pozitivni.

Navodeći da je to pravo čudo usred rata u Ukrajini, ali tokom poslednjih pet godina izvoz iz Ukrajine je porastao za neverovatnih 300%. Istovremeno, izvoz Srbije je pao za 35%, a Poljske za 26%. Praktično, Ukrajina je svake godine izvozila 45% više, uzimajući tržišni udeo od Srbije i Poljske navodi EAST FRUIT.

Pre samo deset godina ova zemlja izvozila je samo 1% od onoga što izvoze Srbija i Poljska dok je u 2023. dostigla polovinu srpskog izvoza i 43% poljskog. Andri Jarmak iz FAO kaže da je kada pogledamo neto izvoz, Ukrajina izvezla praktično kao Poljska budući da je veliki deo poljskog izvoza zapravo re-eksport iz Ukrajine. Srbija čini slično iako je reeksport iz Ukrajine mnogo manji. Podaci kažu da izvoz iz Srbije i Poljske opada već treću godinu.

EAST FRUIT navodi da, iako Ukrajina danas izvozi jeftinu malinu Poljskoj, uz malo napora i brendinga moći će da se pozicionira na tržištu i poveća profitabilnost industrije. U ovom tenutku iz jasnih razloga mnoge kompanije iz Ukrajine čekaju sa investicijama