banner-image

Paljenje strnjike ugrožava životnu sredinu i imovinu

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je apel medijima da u svom programu nađu mesto za emitovanje spotova u okviru kampanje od nacionalnog značaja „Ne pali strnjiku!”, čiji je cilj da zaustavi štetnu praksu paljenja biljnih ostataka na njivama nakon žetve.

Sprovođenje kampanje, koju su pokrenuli Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, MUP i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), počelo je 4. septembra, kada je spot i premijerno prikazan.

Samo tokom prethodne godine bilo je približno 15.000 požara uzrokovanih paljenjem na otvorenom prostoru, što utiče na zagađenje vazduha i na bezbednost saobraćaja, a uništava i životnu sredinu i imovinu.

Cilj pomenute kampanje jeste da skrene pažnju javnosti na štetnost i kažnjivost paljenja strnjike i da pruži savete kako da se žetveni ostaci zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi.