banner-image

Nezadovoljni poljoprivrednici  29. septembra na sastanku u Ministarstvu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozvalo je nezadovoljne poljoprivrednike na sastanak 29. septembra, izjavio je danas predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac.

On je za Betu rekao da je sastanak zakazan za poslednji radni dan do kada bi, po obećanju Vlade, trebalo da budu isplaćene sve subvencije, jer je 1. oktobar nedelja.

Teme razgovora će, prema njegovim rečima, biti sprovođenje sporazuma koji su 22. maja predstavnici sedam udruženja potpisali sa Vladom Srbije.

– Tada smo tražili da se ukine akciza na dizel za poljoprivrednike, da se radi na novoj strategiji razvoja poljoprivrede, da se reši problem dugova za socijalno osiguranje koji su veći od budžeta za poljoprivredu, kao i problem što vlasnici parcela koje daju u zakup ne žele da potpišu ugovor kako bi subvencije pripale njima, a ne poljoprivrednicima koji je obrađuju – rekao je Slankamenac.

Dodao je da je traženo uvođenje robne berze, kao i rešavanje problema „lažnih“ gazdinstava.

Istakao je da poljoprivrednici traže i da sastanci sa predstavnicima Vlade budu otvoreni za medije jer je do sada traženo da budu zatvoreni, a na jednom su čak oduzeti mobilni telefoni.

Posle višedenevinih blokada saobraćajnica traktorima sporazum je sklopljen sa predstavnicima Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja proizvođača mleka Naše mleko, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženja „Stig“ Požarevac, Udruženja Za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja Adrani koji su i pozvani na razgovor.

Sporazumom je predviđena analiza tržišta žitarica, uvođenje plavog dizela bez akcize, povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, povećanje površina za dobijanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini. Neki od zahteva, kao premije za mleko i subvencije po grlu su ispunjeni.

Izvor: eKapija