banner-image

U Sloveniji hrana pojeftinila i do 50 odsto

Nakon što su cene hrane u Sloveniji značajno porasle u prvoj polovini godine, žurnal24 piše da trgovci u Sloveniji sada snižavaju cene hrane, a neki proizvodi su pojeftinili i do 50%.

Oni su kontaktirali šest trgovaca na malo koji posluju u zemlji kako bi saznali koje kategorije hrane su doživele značajno smanjenje cena. Hofer je saopštio da su uglavnom snizili cene mlečnih proizvoda, mesa, ribe, ulja, pirinča i testenina.

Spar Slovenija je potvrdio da su snizili cene čak 1.400 proizvoda, uz prosečno sniženje od 11%, ali su neki proizvodi pojeftinili i do 40 do 50%, poput svinjskih odreska i suncokretovog ulja.

Merkator je saopštio da su nedavno snizili otkupne cene nekih kategorija proizvoda, kao što su mlečni proizvodi, ulje, brašno i sveže meso. S druge strane, Tuš je upozorio da i dalje dobijaju najave pojedinih proizvođača o mogućem novom poskupljenju, uprkos tim sniženjima.

Izveštaj novinara žurnala24 o cenama pojedinih proizvoda pokazuje da su cene nekih proizvoda značajno smanjene. Na primer, cena mleka, koje je pre leta koštalo između 1,09 i 1,25 EUR po litru, sada se kreće od 0,79 do 1,09 EUR po litru. Takođe, cena putera je pala sa ranijeg raspona između 2,29 i 3,39 EUR na sadašnjih 1,69 na 2,59 EUR.

Cena gaude sada iznosi 3,96 EUR po kilogramu, iako u nekim prodavnicama može da dostigne i više od 12 EUR po kilogramu, dok je pre leta kretala između 6,53 i 9,98 EUR po kilogramu. Takođe, cena jogurta je snižena sa prosečnih 1,19 na 0,89 EUR po litru u većini prodavnica koje su bile obuhvaćene anketom.
Takođe, u Sloveniji je pala cena suncokretovog ulja, a cena litra se sada kreće između 1,29 i 2,99 EUR.

Izvor: eKapija