banner-image

Evropski pčelarski savez biće osnovan u februaru u Rači

Nakon više od godinu dana kosultacija na više nivoa u okviru više zemalja šireg regiona, danas je u Višnjoj Gori (Slovenija), u Kući kranjske pčele, održan oficijelni inicijativni sastanak za osnivanje Evropskog pčelarskog saveza, saopšteno je iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Sastanku su prisustvovali predstavnici pčelarskih saveza Slovenije, Češke, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Makedonije i Crne Gore, koji su se dogovorili da pristupe osnivanju Evropskog pčelarskog saveza.

I iz još nekoliko evropskih pčelarskih saveza (Mađarska i drugi) već su pristigli pozitivni signali za ostvarenje ove inicijative, ali nisu mogli da budu prisutni na današnjem sastanku iz objektivnih razloga.

Učesnici skupa podržali su sve aktivnosti Apimondije na unapređenju pčelarstva, ali su izdvojili lokalne evropske probleme koje moraju sami da rešavaju evropski pčelari na lokalnom evropskom nivou.

To su prevashodno tri sledeća glavna cilja osnivanja Evropskog pčelarskog saveza:

  • Borba protiv falsifikovanog meda koji je preplavio tržište Evrope 
  • Borba za uvođenje posebnih subvencija po košnici po osnovu doprinosa oprašivanju gajenog i negajenog bilja i unapređenja ekologije 
  • Borba protiv nepravilne upotrebe pesticida otrovnih za pčele 

Spisak ciljeva je jako dug i sveobuhvatan i biće predstavljen u narednom periodu, ali ova tri cilja su krucijalna i na početku rada Evropskog pčelarskog saveza moraju biti okosnica njegovih aktivnosti.

Dogovoreno je da se osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza održi na ”neutralnom terenu” odnosno u Srbiji, u Rači, u Centru za obrazovanje Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a ”NAŠ MED” doo, 10. februara 2024. godine. Do tada, radiće se na animiranju svih evropskih pčelarskih saveza da pristupe ovoj inicijativi, jer što nas više bude bilo u Savezu, to ćemo imati više uspeha u radu i veću težinu u borbi pred nadležnim institucijama Evropske Unije.

Dogovoreno je da tehnički sekretar i organizator svih aktivnosti do osnivanja Evropskog pčelarskog saveza bude predstavnica SPOS-a Biljana Tomić, dipl. pravnik.

Dogovoreno je da se sedište i rukovodstvo Evropskog pčelarskog saveza izabere na osnivačkoj Skupštini. Opšti je stav da sedište Evropskog pčelarskog saveza mora biti na teritoriji EU iz praktičnih i političkih razloga, a da iz istih razloga i prvi predsednik Evropskog pčelarskog saveza mora biti iz neke države Evropske unije. Na osnivačkoj Skupštini biće doneta odluka i o visini članarine. Tokom tehničke pripreme osnivačke Skupštine, sve eventualne troškove pokrivaće u jednakim delovima Pčelarski savez Slovenije i Savez pčelarskih organizacija Srbije.

Koliko sutra, svim pčelarskim savezima biće započeto slanje kratkog teksta na jednoj strani o danas dogovorenom sa ciljevima Evropskog pčelarskog saveza, kao i pozivom da mu pristupe, na korist budućnosti vascelog evropskog pčelarstva.