banner-image

Mali hladnjačari iz Arilja ponovo na sastanku sa ministarkom

Predstavnici grupacije koja okuplja male hladnjače i malinare Naše voće Srbija, ponovo idu na sastanak sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković. Kažu da i dalje nisu rešeni problemi koji se u tom sektoru gomilaju od prošle godine.

„Na inicijativu i dopis Udruženja Naše voće Srbija koje okuplja male hladnjače iz Arilja Ministarstvo poljoprivrede je zakazalo sastanak 9. oktobra 2023. sa početkom u 11 sati u kabinetu ministarke Jelene Tanasković“, piše u saopštenju te grupacije.

Članovi tog udruženja iz Zapadne Srbije, Arilja, Užica, Prijepolja, Ivanjice, Požege, Kosjerića, Bajine Bašte, preneće informacije o trenutnoj situaciji sa terena koja posledica od sezone 2022. godine, kada je malina imala rekordno dobru cenu, ali se kasnije javio problem njenog plasmana na svetsko tržište, zbog pada cene.

„Predaćemo konkretne predloge rešenja sadašnje loše situacije u poslovanju i proizvodnji maline na teritoriji Srbije koja je važna ekonomski i demografski“, dodaje se u saopštenju.

Kako se dodaje, rešenje uvek postoji i predstavnici tog udruđenja vide ga unutar institucija države Srbije.

„Niko nema opravdanje ni po zakonu naše Srbije ni kodeksu poslovnog odnosa da stvara povlašćenu grupaciju u lancu malinarstva, od plantaže pa do krajnjeg kupca na tržištu Srbije“, dodaju predstavnici grupacije Naše voće.

Kažu kako se nadaju rešenju sadašnjeg stanja koje je posledica poremećaja i više sile na tržištu, jer sve ostalo nije prihvatljivo zbog toga što u suprotnom  velikom dela učesnika u sektoru malinarstva sledi gašenje proizvodnje.

Predstavnici Udruženja Naše voće Srbija kjažu i da su na sastanku koji su održali u Arilju  doneli konačne odluke u smeru njihovog daljeg delovanja.