banner-image

I pored niže cene slabo interesovanje za kupovinu ogreva

Priprema i kupovina ogreva za zimsku sezonu već je uveliko počela. Građani koji za ogrev koriste drva, pelet ili ugalj, ove godine će izdvojiti manje novca nego prethodne s obzirom na to da je cena ogreva osetno niža ove sezone.

Odnos ponude i potražnje na novosadskim stovarištima nije ujednačen.

Iako je cena niža u odnosu na prethodnu godinu, prodavci navode da promet nije rastao jer građani koji koriste drva, pelet ili ugalj nisu u velikoj meri zainteresovani za kupovinu.

Na stovarištima u Novom Sadu, u zavisnosti od vrste, za metar drva potrebno je izdvojiti od sedam do deset hiljada dinara.

„Drva od metra su 9.500 dinara, sečena i cepana od 10.500. Bagrem je jeftiniji 500 dinara, znači 9000 od metra, a 10.000 sečena i cepana“, rekao je vlasnik stovarišta Veso Milanović.

Primera radi, za jednu grejnu sezonu za kuću koja je površine 80 kvadratnih metara potrebno je oko deset metara drva za šta je neophodno izdvojiti od 80 do 100 hiljada dinara.

„Trenutno su palete od kubik osam po ceni od 18000, odnosno otpadno hrastovo drvo koje je takođe u ponudi od boksovima po kubik po ceni od 7.000 dinara“, kazala je vlasnica stovarišta Bojana Lozančić.

Cena peleta ove sezone kreće se od 31 do 35 hiljada dinara po toni, dok je najniža cena uglja u gradu oko 20 hiljada dinara što je znatno niže u odnosu na prethodnu grejnu sezonu.

Prošla blaga zima uticala je na to da određene količine preteknu za narednu godinu. Ako tome dodamo prošlogodišnji psihološki momenat vezan za ekonomsku, političku i energetsku krizu i kupovinu ogreva u neograničenim količinama, dolazimo do odgovora zašto su potražnja i cena niže.

Izvor: RTV