banner-image

Vojvođani – LSV: Prepoloviti cenu dizela

VOJVOĐANI-Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od Ministarstva poljoprivrede i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da pod hitno krenu sa aktivnostima koje za cilj moraju imati poboljšanje statusa poljoprivrednika u Srbiji i Vojvodini.

U saopštenju se ukazuje na to da su ove, kao i svake jeseni, na njivama česte pojave požara, koji su izazvani paljenjem strnjike, odnosno žetvenih ostataka, kako bi se olakšalo jesenje oranje. Nekontrolisano paljenje, pored toga što je zakonom zabranjeno, šteti i samom kvalitetu zemljišta, ali jasno je da mu poljoprivrednici pribegavaju jer nemaju drugih opcija.

Dizel gorivo je preskupo, pa je znatno dublje oranje, kao opcija za uništavanje žetvenih ostataka, praktično isključeno jer bi finansijski uništilo poljoprivrednog proizvođača.

„Vlast, nažalost, izuzetno malo vodi računa o svojim građanima, pa tako i o paorima. Šta bi se moralo uraditi? Jasno je da bi se spaljivanje žetvenih ostataka moglo smanjiti ako bi se cena dizel goriva prepolovila. Na taj način bi se poboljšao ekonomski položaj poljoprivrednika, a to bi dovelo do olakšane kupovine  modernije mehanizacije i priključaka. Rešenje, dakle, postoji, ali vlast mora početi da radi svoj posao i da rešava probleme građana“, navodi se u saopštenju Vojvođani – LSV.