banner-image

Paradajz donosi zaradu povrtarima

Gazdinstvo Krainov u Čurugu, bavi se proizvodnjom povrća na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru. Oni kažu da su zadovoljni plasteničkom proizvodnjom i da će biti zarade od paradajza, čija cena dostiže 180 dinara za kilogram. Kada je reč o proizvodnji na otvorenom, Krainovi navode da će zbog julskog nevremena imati samo gubitke, koje plastenička proizvodnja ne može da pokrije.

U dva plastenika površine 250 kvadratnih metara poljoprivredno gazdinstvo Krainovih iz Čuruga uzgaja paradajz i kako kažu, iako je proizvodnja kasnila, zadovoljni su postignutim rezultatima u prinosu, kvalitetu i otkupnoj ceni.

-Ove godine smo malo kasnije rasadili paradajz u plastenik, to je bilo negde oko 25. maja i to se pokazalo odlično, ta malo kasnija proizvodnja u plastenicima. Ove godine smo vrlo zadovoljni prinosom paradajza u plastenicima i dobro ide prodaja, dobar je kvalitet i zadovoljni smo i cenom od 180 dinara za kilogram, to je odlična cena i biće zarade na paradajzu, kaže Toša Krainov.

-Ove godine smo baš zadovoljni proizvodnjom paradajza i nismo puno tretirali, zalili smo dva do tri puta i mi se trudimo da kupimo prava semena, ne uzimamo jeftina semena, nego samo proverena i zato smo zadovoljni, kaže on.

Osim u zaštićenom prostoru, Krainovi proizvode povrće i na otvorenom polju. Zbog julskog nevremena stradao im je veći deo roda povrtarskih kultura.

-Bilo je sve dobro dok nisu naišle vremenske nepogode i led je sve uništio, a bilo je sve odlično do tada. Nećemo moći sada plasteničkom proizvodnjom paradajza da pokrijemo gubitke u proizvodnji povrća na otvorenom polju, kaže njegova supruga Milica.

-Mi imamo luka, to nam je led uništio, papriku je svu uništio, kupusa smo nešto ranije rasadili, i to nam je led uništio, nadovezuje se Toša.

Iako nemaju naviku da osiguravaju proizvodnju od elementarnih nepogoda, Krainovi planiraju da investiraju u osiguranje poljoprivredne proizvodnje i iskoriste državne subvencije, koje resorno ministarstvo opredeljuje za te namene.

Izvor:RTV