banner-image

Prokupac se vraća u vinograde

Ova nedelja u srpskim vinogorjima je u znaku prokupca čiji Dan se obeležava 14.oktobra. Pored tamjanike ova domaća, autohtona sorta grožđa poslednjih godina vraća se u župske vinograde, a neke nove generacije vinogradara i vinara od prokupca spravljaju vrhunska vina.

Berba grožđa poslednje epohe zrenja u Župi se privodi kraju. Posla još ima. Prema oceni vinogradara godina je bila teška.

“Nažalost i pored mnogo truda i viština mnogi vinogradi su stradali u onom najgorem trenutku kada je bila najveća vlažnost, najveće kiše tako da je u Župi dosta grožđa propalo, ono što je ostalo dobilo je na kvalitetu, samim tim što je malo dobilo je na kvalitetu i nadamo se dobrom vinu”, kaže Botunjac, vinogradar, vinar iz Zleginja.

Prokupcu su se u Župi nastvaljajući tradiciju svojih predaka vratile neke nove generacije koje sa puno ljubavi i znanja podižu zasade i spravljaju vrhunska vina.

“Pa definitivno se vraćaju. Počinju ljudi da vide da tu ima neke računice u tom poslu, u toj posvećenosti tom poslu i u nekoj želji da rade što su im radili očevi i dedovi, da se vrate da to obnove”, navodi Ivan Ivanović, vinogradar, vinar iz Aleksandrovca.

“Povećavaju se površine .Evo ja sam u ovoj godini zasadio 3 hektara novih zasada prokupca. Ono što ja znam prema nekim informacijama u prošloj i ovoj godini negde između 18 I 20 hektara prokupca podignuto je samo u Župi”, kaže Radovan Đorđević, vinogradar, vinar iz sela Starci.

Ono što krasi župske vinare jeste želja da promovišu najbolje iz svoga kraja .

“Retko se dešava da vidite takav duh zajedništva u jednoj maloj sredini oko jednog posla gde su verovatno svi ljubomorni, misle da imaju bolje nego drugi, ali ovde svi dele radost prokupca, dele radost ove zemlje , radost ovog prostora što im je Bog podario takvu klimu da mogu da se gaje ovakve sorte”, kaže Petar Peca Popović, novinar i publicista, počasni vinski vitez Župe.

Crvena vina od grožđa uzrelog na padinama Željina, Kopaonika i Goča koja su spoj tradicije i novih znanja predstavljaće Župu 14.oktobra u Beogradu kada se obeležava Dan prokupca.

Izvor: RTS