banner-image

SPOS odbija da ukloni sa sajta tekst o postojanju 88 odsto falsifikata meda

SPOS je u četvrtak 4. oktobra 2023. godine dobio zahtev da ukloni sa sajta SPOS-a tekst ”88% falsifikata meda”. Zahtev je poslala advokatska kancelarija odnosno zastupnik jedne od firmi čiji med nije bio ispravan na analizi koju je sprovelo Udruženje ”Pokret potrošača za kvalitet hrane”.

U odgovoru koji je SPOS uputio podnosiocu zahteva se, između ostalog, navodi da je jedan od glavnih ciljeva SPOS-a tokom poslednjih nekoliko godina bila borba sa „falsifikatima meda“ koji se prodavao u prodavnicama i trgovinskim lancima širom teritorije naše zemlje. Upravo iz razloga što uspešnije borbe protiv falsifikatora meda, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda (rakije, vina, mleka i mlečnih proizvoda) osnovan je Klaster „Ujedinjeni za kvalitet“ čiji je SPOS jedan od članova.

Klaster je ostvario saradnju sa Udruženjem ”Pokret potrošača za kvalitet hrane” i laboratorijom ANA LAB DOO iz Pančeva, te je izvršena analiza meda različitih vrsta u laboratoriji ANA LAB DOO – laboratorija za ispitivanje kvlaliteta i autentičnosti hrane iz Pančeva.

Ova laboratorija, navode u SPOS, poseduje sve potrebne sertifikate i stručna znanja na osnovu kojih može vršiti sertifikovane analize iz oblasti utvrđivanja kvaliteta i autentičnosti hrane. Korišćena je akreditovana metoda, jedina koja se može koristiti na teritoriji Srbije, a da otkriva sve moguće vrste dodatih šećera. Ne postoji nikakva druga adekvatna alternativa u Srbiji.

Razlog zašto označena laboratorija trenutno nije ovlašćena od strane nadležnog Ministarstva da vrši službene kontrole hrane, ne može uticati na činjenicu da je ista akreditovana da vrši adekvatne analize iz domena utvrđivanja kvaliteta i autentičnosti hrane.

Konkurs za izbor ovlašćenih laboratorija za slanje službenih uzoraka od strane inspektora, Ministarstvo sprovodi jednom u 5 godina, shodno zakonu. U ovom slučaju nisu inspektori uzimali uzorke, pa da se oni moraju slati laboratorijama sa liste ovlašćenih. Uzorci su uzeti od strane akreditovanog uzorkivača jedne laboratorije kog priznaju i nadležni organi Republike Srbije, a urađene u drugoj laboratoriji.

Čak i da su uzorke uzimali inspektori, oni ne bi imali gde da ih pošalju nego u ANALAB DOO, jer u Srbiji ne postoji druga akreditovana metoda koja može otkriti prisustvo svih vrsta stranih šećera.

SPOS stoga nema ni jedan jedini razlog da sumnja u rezultate analiza koje su urađene od strane Udruženja ”Pokret potrošača za kvalitet hrane”, koje je kompletnu proceduru sprovelo shodno Zakonu o zaštiti potrošača, i analize objavilo javno, što je njegovo zakonsko pravo, opet shodno Zakonu o zaštiti potrošača. SPOS-ov portal je samo preuzeo rezultate analiza sa sajta Udruženja ”Pokret potrošača za kvalitet hrane”, isto što je učinila i većina medija u Srbiji.