banner-image

Zašto je važno određivanje vlage u zrnu kukuruza pre skladištenja

Sadržaj vlage u zrnu kukuruza direktno utiče na kvalitet i bezbednost uskladištenog zrna.

Određivanje sadržaja vlage u zrnu kukuruza pre skladištenja je ključno iz više razloga,  Evo nekoliko ključnih razloga zašto je merenje sadržaja vlage važno:

Sprečavanje kvarenja – Visok sadržaj vlage u uskladištenom kukuruzu stvara povoljno okruženje za rast gljivica, plesni i bakterija. To može dovesti do kvarenja, smanjenja kvaliteta zrna i učiniti ga nepodobnim za potrošnju ili preradu.

Pojava mikotoksina – Plesni koje uspevaju u uslovima visoke vlage mogu proizvesti mikotoksine, toksična jedinjenja štetna kako za ljude tako i za životinje. Praćenje i kontrola nivoa vlage pomaže u sprečavanju kontaminacije mikotoksinima, obezbeđujući bezbednost zrna i svih proizvoda dobijenih od njega.

Održavanje kvaliteta – Odgovarajući nivoi vlage su neophodni za očuvanje nutritivnog kvaliteta kukuruza. Prekomerna vlaga može dovesti do razgradnje hranljivih materija i rasta neželjenih mikroorganizama, ugrožavajući hranljivu vrednost zrna.

Sprečavanje infestacije insekata – Insekte privlače sredine sa visokom vlagom. Praćenje i održavanje optimalnog nivoa vlage pomaže u smanjenju rizika od pojave insekata, štiteći zrno od oštećenja i gubitka.

Minimiziranje gubitka težine – Previše vlažan kukuruz može doživeti skupljanje i gubitak težine tokom skladištenja zbog disanja i mikrobne aktivnosti. Ovo može rezultirati ekonomskim gubicima za farmere i skladišne objekte.

Optimizacija uslova skladištenja – Za različite metode skladištenja preporučuju se različiti nivoi vlage. Određivanje sadržaja vlage omogućava sprovođenje odgovarajućih uslova skladištenja, kao što su aeracija ili sušenje, kako bi se sprečilo propadanje i održao kvalitet zrna.

Usklađenost sa standardima i propisima – Standarde za sadržaj vlage često postavljaju regulatorna tela. Usklađenost sa ovim standardima je neophodna za trgovinu i osigurava da uskladišteno zrno ispunjava zahteve kvaliteta.

Omogućavanje efikasnog sušenja – Ako se kukuruz bere sa višim nivoom vlage od željenog, poznavanje početnog sadržaja vlage omogućava efikasne procese sušenja kako bi se zrno dovelo do željenog nivoa vlage pre skladištenja.

Ukratko, određivanje sadržaja vlage u zrnu kukuruza pre skladištenja je kritičan korak u obezbeđivanju kvaliteta, bezbednosti i ekonomske održivosti uskladištenog zrna. Pomaže u sprečavanju kvarenja, sprečavanju pojave mikotoksina, insekata i drugih problema koji mogu nastati usled nepravilnih uslova skladištenja.

Izvor:PSSS