banner-image

Pčelari traže izmenu Pravilnika o kvalitetu meda

Grupacija za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore Srbije (PKS) pokrenuće prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede inicijativu za izmenu postojećeg Pravilnika o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda, kako bi se  unapredio postupak utvrđivanja kvaliteta meda, istaknuto je na sednici Grupacije u PKS.

Za snažniji razvoj ovog sektora, saglasni su pčelari  i pčelarska privreda,  potrebne su zajedničke aktivnosti svih aktera koji se bave pčelarstvom i proizvodnjom meda i formirati Naučno savetodavno telo pri Odboru za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

Srbija je za osam meseci 2023.godine izvezla 964 tona meda za 4,5 miliona evra, što je 31 odsto manje nego predhodne godine. Najviše meda je plasirano na tržišta Norveške, Italije i Crne Gore.

U tom periodu uvezli smo 219 tona za 600 000 evra, 54 odsto manje nego u isto vreme predhodne godine.   Najviše meda se uvozilo iz Ruske Federacije, Novog Zelanda i Grčke.

Prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), Srbija je raspolagala sa  977 000 košnica, što je za 44 odsto više nego 2014. godine i u istom nivou kao  predhodne godine.

Proizvodnja meda u 2022. godini iznosila je 14 228 tona, što je za 91 odsto više nego 2021. godine.