banner-image

Još tri vina u EU dobila zaštićene geografske oznake

Evropska komisija odobrila je nove zaštićene geografske oznake (ZGO). Reč je o nemačkom vinu, ‘Großräschener See’, i portugalskim vinima, ‘Terras de Cister’ i ‘Terras do Dão’.

Zaštićena geografska oznaka ‘Großräschener See’ deo je ZGO-a ‘Brandenburger Landwein’ i obuhvata područja gde se vinova loza sme zasaditi u okrugu Großräschen, gde na klimu utiče jezero Großräschen površine oko 775 hektara. Svi grozdovi se beru selektivno i ručno, i kao rezultat toga dobijaju se posebno čista vina. Bela i roze vina prave se hladnom fermentacijom kako bi se postigao karakterističan profil arome. Crvena vina su tamno rubin crvene boje zbog dužeg vremena provedenog u kontaktu sa kožicom. Klima i zemljište daju posebne organoleptičke karakteristike koje se ne nalaze kad se grožđe gaji u drugim geografskim područjima.

Zaštićena geografska oznaka ‘Terras de Cister’ nije samo povezana sa geografskim karakteristikama regiona, već i sa dolaskom monaha u ovaj region u 12. veku. Monasi su izgradili manastire i crkve i zasadili prve vinograde u regionu poznatom kao ‘Terras de Cister’ . Sorte grožđa koje se uzgajaju doprinose specifičnom karakteru vina koja nose ovu geografsku oznaku porekla, zajedno sa drugim prirodnim i ljudskim faktorima. Ovo su sveža vina u kojima kiselinske note uravnotežuju alkohol i sladak ukus. Imaju delikatnu aromu i strukturu, karakteriše ih visoka prirodna kiselost, mineralnost i niska alkoholna jačina, plus dobar aromatski izraz sorti grožđa.

Zaštićena geografska oznaka ‘Terras do Dão’ obuhvata vina i penušava vina. Reljef i klima su ključni za ovo geografsko područje. Klima oblikuje način rasta i sazrevanja vinove loze, što direktno utiče na kvalitet vina. Ovaj uticaj jasno je vidljiv u aromi vina. Vina su aromatična, mineralna i sveža sa uravnoteženom kiselošću kao rezultatom uslova u kojima grožđe sazreva. Sunčani letnji dani obezbeđuju potpuno sazrevanje grožđa. Značajne dnevne varijacije u temperaturi osiguravaju pravilan razvoj šećera i održavanje optimalnog nivoa kiselosti.