banner-image

Velika akcija čišćenja pašnjaka za spas tekunica

Brojnost tekunica u Vojvodini je opala za 70% u odnosu na prvu polovinu dvadesetog veka, a na istoku i jugoistoku Srbije usled smanjenja njihove populacije stanište se svelo na svega nekoliko međusobno izolovanih lokaliteta.

Kako bismo pomogli njihovom oporavku, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica organizuje veliku akciju čišćenja zaraslih pašnjaka u NP Fruška gora, kod Neradina, 28. oktobra 2023. godine od 9 do 15č.

Svi koji su zainteresovani da učestvuju  u ovoj akciji mogu da se prijave putem sledećeg linka  https://crm.pticesrbije.rs/ciscenje

Čišćenje pašnjaka realizuje se u okviru projekta “Stepujmo zajedno: novo poglavlje u oživljavanju stepskih staništa Fruške Gore” uz finansijsku podršku Evropske unije ii Vlade Švajcarske. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP (UNDP Serbia), a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.