banner-image

Vode Vojvodine: Naknada za odvodnjavanje mora cela da se plati

Taksa za odvodnjavanje u Vojvodini i dalje mora da se plaća kao do sada, potvrdili su u JVP „Vode Vojvodine“ iako je Ministarstvo poljoprivrede početkom juna najavilo da će ona biti prepolovljena.

Da će naknada koju plaćaju građani biti smanjena za 50 odsto, najavila je pre nekoliko meseci ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković nakon sastanka sa poljoprivrednicima.
Smanjenje naknade je deo Sporazuma koji je Vlada Srbije sklopila sa poljoprivrednicima, nakon njihovih protesta, kada je zatraženo potpuno obustavljanje plaćanja takse za odvodnjavanje a za tekuću godinu dogovoreno plaćanje polovine takse.
„Oni koji su za ovu godinu dobili rešenja, oni će dobiti knjižno odobrenje. Od trenutka kada smo potpisali Sporazum, rešenja više nisu izdavana nikome. Procedura koja mora da se obavi je da izmene zakona idu na Vladu i potom Skupštinu. Izmenama zakona se usvaja smanjenje od 50 odsto“, obrazložila je tada ministarka proceduru.
U Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije potvrdili su za Danas da su oni tražili oslobađanje od takse odvodnjavanja za sve građane.
„Tražili smo oslobađanje od takse navodnjavanja za zemljište. U zahtevu piše da se ukine naknada za odvodnjavanje, što smo objasnili time da je to u stvari paralelan porez koji koristi javno vodoprivredno preduzeće, koje je korisnik budžetskih sredstava i nema svoje prihode“, objasnio je Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.
U JVP „Vode Vojvodine“ kažu da nisu usvojene izmene zakona i da nisu dobili obaveštenje o tome.
„U medijima su najavljene izmene u vezi sa plaćanjem naknade za odvodnjavanje, ali zvaničnog dokumenta na osnovu kojeg bismo mogli stornirati dalje uplate, još nema“, kažu u Korisničkom servisu „Voda Vojvodine“.
Šta sada da rade obveznici naknade, ukoliko su poverovali Ministarstvu poljoprivrede da ne moraju da plaćaju treću i četvrtu ratu ove obaveze a u nadležnom preduzeću im teku kamate, dilema je za mnoge.
„Izvesno je da su svi već zaduženi i za treću ratu, kao i da teče kamata onima koji je nisu uplatili. Ukoliko i kada budu usvojene najavljene izmene zakona, postupićemo u skladu s tim i poslati nova rešenja, ukoliko tako bude odlučeno. Ako bude preplate, uradiće se potvrde za povraćaj novca, prema uputstvima nadležnih organa“, objašnjavaju u JVP „Vode Vojvodine“.
Naknadu za odvodnjavanje je do pre šest godina građanima, uglavnom vlasnicima njiva, naplaćivala je Poreska uprava. Potom je tu obavezu za područje Vojvodine preuzelo preduzeće „Vode Vojvodine“, a za ostatak zemlje naplaćuju „Srbija vode“.
Reč je o zaduženju za 1,1 milion građana. Najveći broj obveznika, oko 70 odsto, nalazi se na području Vojvodine.
Izvor: 021