banner-image

Ministarstvo: Budžet za poljoprivredu rekordan, 119 milijardi dinara

Predlogom budžeta za 2024. godinu, za poljoprivredu su opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 119 milijardi dinara, što predstavlja rekordan iznos do sada.

Predloženim budžetom predviđena su izdvajanja za poljoprivredu u iznosu od 105 milijardi dinara, plus dodatnih 14 milijardi dinara koji će se vratiti poljoprivrednicima kroz refakciju akciza za gorivo u iznosu od 50 dinara po litru.

Ovogodišnjim povećanjem subvencija, pravovremenim i promišljenim merama pokazali smo da nam je poljoprivrednik i primarni proizvođač u nikada većem fokusu i da je napredak poljoprivrede jedan od strateških ciljeva države i predsednika Aleksandra Vučića.

Izdvajanje nezapamćeno visokog iznosa sredstava predstavlja nastavak kontinuirane i snažne podrške poljoprivredi u čemu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ima puno razumevanje i podršku Vlade Srbije.

Polovina svih subvencija u Republici Srbiji namenjena je agraru – 48%, i za njih je opredeljeno 88,1 milijarda dinara.

Predlogom budžeta opredeljena su rekordna sredstva za ratare i stočare:  duplirana su davanja po hektaru – sa 9.000 na 18.000 dinara, povećane su premije za mleko – sa 15 na 19 dinara po litru, subvencije za koze, jarčeve, ovce i ovnove – sa 7.000 na 10.000 dinara, kao i subvencija po košnici sa 800 na 1000 dinara.

Povećane su i subvencije za kvalitetne priplodne mlečne krave – sa 25.000 na 40.000, krmače – sa 15.000 na 18.000, kokoške lakog tipa – sa 100 na 140 dinara i kokoške teškog tipa – sa 60 na 100 dinara. Na taj način smo zapravo povećali sve subvencije u stočarstvu.

Nakon 2 godine smo obnovili mere za očuvanje životinjskih genetičkih resursa i meru za podizanje zasada vinove loze, a uveli smo i novu meru za rasadničare ruža.

U 2024. godini će prvi put posle 20 godina sredstva iz budžeta biti namenjena isključivo jednoj godini.

Do 31. decembra 2023. godine poljoprivrednim proizvođačima će biti isplaćena sva dugovanja iz prethodnog perioda, pa sledeće godine neće biti prenetih obaveza. Opredeljeni novac će dakle biti utrošen samo na planirane subvencije i podsticaje za narednu godinu.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji je takođe na dnevnom redu tekućeg skupštinskog zasedanja, njime je predloženo povećanje obima i površine obradivog zemljišta koja će se od sledeće godine subvencionisati, sa 20 hektara na 100 hektara.

Novina je i to da će pravo na podsticaje za biljnu proizvodnju moći da ostvare isključivo lica koja tu zemlju i obrađuju. Ova izmena doneta je u cilju da sredstva dobiju poljoprivrednici kojima su ta sredstva i namenjena i spreči svaka mogućnost zloupotreba subvencija.