banner-image

Evropska komisija ne dozvojava Hrvatskoj popuštanje mera protiv afričke kuge svinja

U Hrvatskoj po pitanju afričke kuge svinja trenutno nije moguće nikakvo popuštanje mera jer nema naznaka da je situacija pod kontrolom, stav je Evropske komisije, piše Jutanji list.

Komisija je obavestila Hrvatsku da zasad nema naznaka da je situacija pod kontrolom. Novo širenje afričke kuge svinja znak je pogoršane, a ne poboljšane situacije. Popuštanje mera ne bi bilo dobro za Hrvatsku, nego bi moglo imati negativne posledice, kako za Hrvatsku, tako i za ostatak Unije. Zato zasad nije moguće bilo kakvo popuštanje mjera. Međutim, Komisija je spremna da pomogne i zatražila je od Hrvatske  da pošalje dodatne informacije o epidemiološkoj situaciji u vezi s AKS, kao i rezultate nadzornih aktivnosti koje su dosad sprovedene u pogođenim županijama.

Primena zona ograničenja u Hrvatskoj produžena je do 26. novembra 2023. za Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju. Zone ograničenja za Osječko-baranjsku županiju primenjuju se do 12. januara 2024. godine. Nakon tih datuma Komisija će oceniti epidemiološku situaciju  i to nakon procene informacija i obrazloženja nadležnih tela u Hrvatskoj u pogledu stanja bolesti i preduzetih mera.

Hrvatska je od juna 2023. prijavila više od 1000 slučajeva AKS, velikom većinom u neregistrovanim malim objektima za svinje, sa smanjenom ili nepostojećom biosigurnošću i nekontrolisanim premeštanjima svinja.