banner-image

Besplatna poseta organskom gazdinstvu prvog Biodistrikta u Srbiji

Nacionalna organsizacia za organsku proizvodnju Serbia organica organizuje besplatnu posetu organskom gazdinstvu prvog Biodsitrikta u Srbiji u subotu 4. novembra 2023.  u selu Raković kraj Mionice.

Zainteresovani mogu da sprijave do 2.11.  Polazak je 10.30 časova iz Beograda, povratak oko 18 časova.

Organsko poljoprivredno gazdinstvo Zoran Joksimović, smešteno na brdovitim obroncima sela Rajković kraj Mionice, bavi se organskom proizvodnjom voća i prerađevina od organskog voća (namazi, sosovi za meso, povrće i roštilj, voćni fil za pite i kolače, pire, sok od jabuke, i još mnogo toga).

Biodistrikt, biookrug ili ekoregion je oblast u kojoj se lokalni proizvođači, potrošači, javne organizacije, udruženja, turističke organizacije i sl. umrežavaju kako bi se u svojim aktivnostima vodili načelima održivog upravljanja i korišćenja lokalnih resursa i vrednosti u cilju najefikasnijeg iskorišćavanja potencijala svog područja.

Cilj biodistrikta je da podstakne održiv, participativan teritorijalni razvoj kroz podsticanje organske proizvodnje i holističkog pristupa u korišćenju lokalnih resursa.

Prijavu (ime, prezime, telefon, i ukoliko biste voleli nekoga da provedete sa sobom i njihove podatke) treba poslati na [email protected] ili [email protected]

„Dani otvorenih vrata – Posete organskim proizvođačima“ podržani su od od strane Swiss Development & Cooperation u okviru promotivne kampanje „Mislim na nas – kupujem organsko“ koja je deo projekta „Kroz trgovinu organskim proizvodima do razvitka u istočnoj Evropi“ (OT4D) koji sprovodi IFOAM – Organics International u saradnji sa konzorcijumom Helvetas / Research Institute of Organic Agriculture (FiBL).