banner-image

Pravilna nega malinjaka u jesen za bolji rod naredne godine

Nega malinjaka do završetka vegetacije je važna da bi se odnegovali kvalitetni i zdravi izdanci, što direktno utiče na rodni potencijal u narednoj sezoni.

U ovom, jesenjem delu sezone potrebno je sprovesti agrotehničke i hemijske mere zaštite zasada maline, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Jednogodišnje izdanke potrebno je uspraviti i privremeno vezati kako bi se nastavio njihov normalan razvoj, sprečio razvoj bočnih pupoljaka i obezbedilo bolje provetravanje i priprema za zimsko mirovanje.

Zbog prisustva simptoma bolesti na izdancima koji se ostavljaju za rod za sledeću godinu  (ljubičaste pegavosti izdanaka malinesušenja izdanaka maline i smeđe pegavosti lista maline) u ovom jesenjem periodu preporuka je da se sprovedu i hemijske mere zaštite sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala navedenih patogena, primenom nekog od registrovanih preparata na bazi bakra:

Preparat Aktivna materija Koncetracija
Cuprozin 35 WP bakar-oksihlorid 0,35%
Everest, Blauvit ultra bakar- hidroksid 0,4%
Nordox 75 WG bakar-oksid 0,2%

Preporuka je da se hemijski tretman sprovede po mirnom vremenu, u najtoplijem delu dana, sa većom količinom tečnosti, kako bi biljke bile pokrivene depozitom preparata od osnove do vrha. Za sprovođenje tretmana nije potrebno čekati opadanje lišća jer je taj period kod maline produžen.

Ukoliko se prilikom pregleda zasada uoče lastari sa galama od malinine muve galice ovakve lastare treba orezati, izneti iz zasada i spaliti.