banner-image

Mesna industrija Mitros zatvara se 15. decembra

Industrija mesa „Mitros“ iz Sremske Mitrovice zatvara se 15. decembra, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici Milan Smoljanović.

On je za Betu rekao da je to definitivna odluka vlasnika Mitrosa, austrijske kompanije Mitros flajšvaren (Fleischwaren – proizvodi od mesa) u Sremskoj Mitrovici, firme ćerke Gerlinger holdinga i da ne zna da li je Vlada Srbije nudila dodatne povlastice za nastavak proizvodnje, nakon što je poslodavac u septembru najavio gašenje proizvodnje.
Sindikat nije obavešten da li su vlasnici razgovarali sa predstavnicima Vlade Srbije i ako jesu o čemu su razgovarali, ali je definitivna odluka Gerlingera da proizvodnju ugasi 15. decembra„, rekao je Smoljanović.
Dodao je da je od 440 radnika već polovina tog broja uzela otpremnine i napustila fabriku, a druga polovina će raditi do zatvaranja.
Radnici su, kako je rekao, uglavnom uzeli ponuđene stimulativne otpremnine koje su duplo bolje od zakonom predviđenih, a samo oko deset odsto zaposlenih odlučilo se za zakonom predviđene, jer to omogućava da odu na biro rada.
Za „zakonske“ otpremnine su se odlučili, prema njegovim rečima, uglavnom radnici kojima nedostaje po nekoliko meseci do odlaska u penziju, pa im je neophodan radni staž.
Smoljanović je rekao da su radnici bili zadovoljni poslodavcem jer zarade nikada nisu kasnile.

Stimulativne otpremnine predviđaju da radnik sa jednom godinom radnog staža dobije dve bruto zarade, za četiri godine 2,5, za pet će mu se isplatiti tri bruto zarade.
Radnici koji su radili najmanje šest godina dobiće otpremninu u iznosu 3,5 bruto zarada, za sedam će dobiti četiri, a za osam godina isplatiće im se 4,5 bruto zarada.
Predsednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije Živorad Kolarević rekao je za Betu da je pre desetak dana zatražio razgovor sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, jer su radnici bili obavezni da se o otpremninama izjasne do 1. novembra, ali do sada odgovor nije stigao.
Kada su u septembru objavili odluku o zatvaranju fabrike, vlasnici Gierlinger-a su naveli da su „na osnovu detaljne analize poslovanja primorani da donesu tešku odluku o obustavi proizvodnje u privrednom društvu Mitros flajšvaren“.
Po objavljivanju te odluke najavljivana je mogućnost dodatne pomoći države za nastavak proizvodnje ali, sudeći po ishodu, takva opcija je iz nepoznatih razloga otpala.
Ta austrijska kompanija u Srbiji posluje od 2016. godine, a svečanosti povodom otvaranja fabrike prisustvovao je i tadašnji premijer Aleksandar Vučić, koji je podsetio da je ova firma dobila finansijsku pomoć Vlade Srbije u iznosu od 5,8 miliona evra kao subvenciju za zapošljavanje.

Kada je 2015. godine Gerlinger preuzeo Mitros uložio je oko 800.000 evra za oko 13 hektara zemljišta i ukupno 36 objekata te fabrike, sa planom da uloži desetak miliona evra. Vlasnici nisu saopštili šta je do sada realizovano, ali je izvesno da će fabriku ponuditi na prodaju.
„Mitros“ je pre toga bio u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, vlasnika „Svislajon Takova“ koji ga je kupio za 36 miliona dinara 2005. godine.
U posedu tadašnjeg „Mitrosa“ bilo je 26 hektara zemljišta, nova hladnjača, kotlarnica, pogon za kobasice, a zapošljavao je 993 radnika, da bi odlaskom preduzeća u stečaj 2009. godine ostalo 88 radnika.