banner-image

Minibuseve za prevoz stanovništva dobilo još 26 opština

Dodeljeno je još 26 minibuseva za još 26 lokalnih samouprava, od kojih je devet pograničnih. Važno je naglasiti da tri vozila idu na Kosovo i Metohiju – u Zubin Potok, Gnjilane i Kosovsku Kamenicu.

Foto: Ministrstvo za brigu o selu

Ovoga puta i lokalne samouprave učestvuju sa značajnim sredstvima, to je zajednička akcija koja za cilj ima da reši pitanje prevoza u selima. Najstariji i najmlađi kojima je to najpotrebnije, mogu da računaju na rešavanje ovog problema u selima i to besplatno. Ovo je izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon što je završen rad Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije.

Komisija na čelu sa dekanom saobraćajnog fakulteta prof. dr Nebojšom Bojovićem i njegovim zamenikom, prodekanom za naučno – istraživački rad prof. dr Daliborom Pešićem, ocenjivala je 35 pristiglih prijava, a raspoloživa sredstva, uvećana u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu na 182 miliona dinara, raspoređena su na najbolje rangirane jedinice lokalne samouprave.

-Drago nam je što smo ovog puta prema propisanim kriterijumima mogli da prioritizujemo neka rubna područja na kojima prethodnih godina nije bio akcenat, zbog veće ugroženosti drugih delova naše zemlje. Pitanje kretanja stanovništva je jedno je od esencijalanih i nadam se da će se ova akcija nastaviti, da će biti obezbeđeno još sredstava da se uđe u srce Srbije i pruži svim ljudima u selima ono što je najvažnije – kretanje i mobilnost“, istakao je dr Nebojša Bojović.

Odlukom o dodeli novca za ove namene, ukupan broj jedinica lokalnih samouprava koje su za tri godine ovim programom snabdevene besplatnim prevozom za  žitelje sela sa svojih teritorija, popeo se na 61. Na ovaj način, biće rešen problem prevoza za više od 400.000 stanovnika u oko 1.200 sela.

Čak 20 od ovih 26 opština kojima su danas dodeljena sredstva za kupovinu minibusa, nije do sada imalo organizovan gradski i prigradski prevoz.

Minibusevi kupljeni ovim sredstvima služe za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Na ovaj način stanovnicima sela omogućava se obavljanje privredne aktivnosti, dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, odlazak u školu najmlađima, sportske i kulturne aktivnosti.