banner-image

Zaštita pšenice i ječma od vaši i cikada

Na području Vojvodine usevi ozimih strnih žita koji su posejani u poslednjoj dekadi oktobra se nalaze u fazama od nicanja do prvih razvijenih listova. Setva se polako privodi kraju, sapšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Na području centralne Srbije setva ozimih strnih žita usled nedostatka vlage obavljena je na jako malom procentu planiranih površina i ti usevi su u početnim fazama rasta. U ovom delu naše zemlje na najvećem delu planiraih površina, setva se tek očekuje u narednom periodu.

U poniklim usevima pšenice i ječma se registruje prisustvo lisnih vaši cikada – dominantno vrste Psammotettix alienus. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom na biljkama, lisne vaši1 i cikade2 su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa (virusa iz grupe žute patuljavosti ječma1, virusa kržljavosti pšenice).

Trenutni uslovi u proizvodnji sa visokim dnevnim temperaturama pogoduju povećanoj aktivnosti lisnih vaši i cikada što povećava i rizik od zaraze mladih biljaka virusima. Ukoliko dođe do zaraza virusima u početnim fazama razvoja biljaka štete mogu biti veoma velike.

U početnim fazama razvoja strnih žita prag štetnosti za lisne vaši je jedna ili više vaši na 10 % biljaka (EPPO Standard PP2/11(1)).

Prag štetnosti za cikadu P. alienus nije definisan po EPPO standardu niti u našoj zemlji, ali u zemljama u okruženju on iznosi 5 cikada/m2.

Proizvođačima se preporučuju redovni pregledi poniklih useva pšenice i ječma na prisustvo štetočina i po postizanju pragova štetnosti primena nekog od registrovanih insekticida:

Preparat Aktivna materija Doza
Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux, Decaguard 25 EC deltametrin 0,2-0,3 l/ha
Decis expert 0,075 l/ha

Apeluje se na poljoprivredne proizvođače i  da obrate pažnju na prisustvo aktivnih rupa od glodara.