banner-image

Komarci šire bolest denga Evropom

Denga je virusna bolest koje izaziva virus iz roda Flavivirusa, najčešće pogađa tropske regione – ali bolest se trenutno širi u delovima južne Evrope, i stiže do područaja u kojima ranije nije zabeležena.

Ova bolest koju prenose komarci i može da izazove groznicu, glavobolju i umor, i ubija čak 40.000 ljudi svake godine. Ona nije endemska za kontinentalnu Evropu. Ali ove godine, kombinacija toplih vremenskih uslova i porasta broja „uvezenih“ slučajeva izazvala je porast infekcija koje prenose tigrasti komarci (Aedes albopictus), koji naseljavaju južnu Evropu.

Prisustvo komaraca A. albopictus koji mogu da prenesu virus znači da u slučaju zaraženog putnika u fazi viremije ujede komarac nakon svog povratka u Evropu, ovi insekti sada nose virus u svom organizmu i mogu preneti bolest na druge ljude koje ujedu.

Komarcima najviše prija temperatura između 15°C i 35 °C i mogu da se razmnožavaju u malim količinama stajaće vode. „Dovoljno je da imate posudu ispod biljaka na terasi sa vodom. To je idealno mesto za razmnožavanje.

Promena klime ima veliki značaj u širenju vektorskih bolesti koje se prenose insektima, što slučaj i sa Dengom .Dugo i toplo leto u Evropi ove godine stvorilo je idealne uslove da se komarci A. albopictus razmnožavaju i naseljavaju velika urbana područja. Ova vrsta se trenutno nalazi u 20 evropskih zemalja.

Od 25. oktobra, u južnoj Evropi prijavljeno je 105 slučajeva lokalnog prenošenja virusa, uključujući 66 u Italiji, 36 u Francuskoj i 3 u Španiji, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti. Pošto je 50–90% slučajeva asimptomatsko, stvarna incidencija denge je suštinski veća od prijavljene.

Izvor: FB NIV „Novi Sad“