banner-image

Još nekoliko dana otvorene prijave za „Najdomaćina 2023“

Srbija bira „Najdomaćina 2023“. Rok za prijavu je 15. novembar, a ukupni nagradni fond sedam miliona dinara. U okviru projekta, na poljoprivrednom karavanu u Topoli, učesnici su predstavili svoje najbolje proizvode.

Topola, kao prva stanica „Poljoprivrednog karavana“, poznata je po vinogradarstvu, ali i drugim granama poljoprivrede. Lokalni proizvođači i udruženja predstavili su svoje proizvode – najbolje što je topolska zemlja podarila.

Poljoprivrednici iz Topole govorili su za RTS o razlozima zbog kojih učestvuju u „Poljoprivrednom karavanu“.

„Bavim se pčelarstvom dvadesetak godina i došao sam ovde da jednostavno prikažem šta je to što proizvodim. Sve što se vidi na našem štandu je iz domaće radinosti“, rekao je jedan od učesnika.

Proizvođač Zoran Novaković kaže da se prijavio za projekat „Najdomaćin 2023“ u želji da proceni gde je u odnosu na konkurenciju.

„Eto, da vidimo malo gde stojimo, da vidimo da li možemo da pariramo ovim našima koji su se prijavili“, rekao je Novaković.

Milovan Glišić, takođe jedan od učesnika izbora „Najdomaćin 2023“, kaže da je cilj druženje, ali i prenošenje znanja.

„Stičemo znanja i iskustva od drugih, ali i mi njima delimo naša iskustva“, istakao je Glišić.

Iskustva će razmeniti i na poljoprivrednim karavanima koji će u narednim nedeljama biti održani u Šapcu, Prijepolju, Prokuplju, Pirotu i Beogradu.

Do sada se za projekat „Najdomaćin 2023“ prijavilo više od 400 poljoprivrednika.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je istakla da će nagradni fond od sedam miliona dinara podeliti 11 najboljih učesnika.

„Izuzetno dobra stvar. Hoćemo da pokažemo svim poljoprivrednicima da ih država vidi. Jasno nam je koliko se se trude i rade. Nagrada je simbolika, kaže Tanaskovićeva.

Najveća pojedinačna nagrada iznosi dva miliona dinara, a pobednik će biti proglašen 11. decembra.

Izvor:RTS