banner-image

Poljoprivrednici: Nismo na ulici zbog politike, već zato što ne možemo da preživimo

Poljoprivrednici su ponovo blokirali puteve svega tri nedelje nakon prethodnog skupa. Zahtevi ostaju isti – ispuniti ono što je dogovoreno u maju.

Kako kaže Jovan Jovanov u ime Udruženja „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa za Insajder, za ponovnim razgovorom sa Ministarstvom „nema potrebe“, a ističe da će protest trajati sve dok zahtevi ne budu ispunjeni.

Isto poručuju poljoprivrednici sa drugih blokada širom Srbije.

Oni koji su blokirali novosadsku rafineriju, kao i oni sa blokada u drugim mestima u Vojvodini, ostaju tu do daljeg.
Navode da ih nije kontaktirao niko ni iz Ministarstva poljoprivrede ni iz Vlade Srbije.
Danas je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla da su ispunjene sve tačke iz sporazuma koji je u maju dogovoren sa poljoprivrednicima i ocenila da je današnji protest politički.
„Ja sam njima na sastanku dala apsolutni iznos svake subvencije koja je isplaćena i procenat nigde nije manji od 97 odsto za svaku meru“, rekla je Tanaskovićeva za Tanjug i dodala da još nije isplaćeno još samo ono gde se dokumentacija dopunjuje.
Kada je reč o uređenju tržišta i robnim berzama, Tanaskovićeva kaže da je ranije na sastanku sa poljoprivrednicima dobila predlog zakona za koji, kako je navela, nisu znali da je usvojen još 2021. godine.
„Oni sada kažu – hoćemo da se srede javna skladišta. Ja sam prva rekla, hoću, dajte predlog šta mislite da treba da se uradi. Ali ne možete da dajete predlog u kome će država da garantuje kroz kompenzacioni fond nešto što nećete da obezbedite sami. Ali sam za svaku vrstu predloga“, rekla je Tanaskovićeva.
Nezadovoljni poljoprivrednici odgovaraju da Zakon o robnim berzama jeste donet 2021. godine, ali on ne predviđa tzv. finansijske derivate kao što su fjučersi i opcije. Za donošenje takvog zakona i njegovu implementaciju neophodna je pomoć države i to kako u logističkom tako i finansijskom smislu. To je priča na duge staze, ali je treba načeti, ogovaraju poljoprivrednici ministarki.
Dodaju i da su za postojeći zakon koji predviđa garancije za trgovanje na berzi potrebna  sredstva za formiranje garantog fonda. Tu država treba da se uključi i pomogne za formiranje takvog fonda.
Što se tiče javnih skladišta, ne treba ništa više, samo da se revitalzuje i ponovo stavi u funkciju i sistem javnih skladista i institucija Kompezacioni fond i da se nastavi dobro zamišljen sistem koji je počeo sasvim dobro da funkcioniše po njegovom donosenju 2009. godine, poručuju paori.