banner-image

Protest poljoprivrednika širom Srbije, traktorima na ulice do ispunjenja zahteva

Kao što su najavili (i prijavili MUP-u), poljoprivrednici iz više udruženja započeli su protest na celoj teritoriji Srbije. Protestuje se u Padini, na graničnom prelazu Srpska Crnja, Staroj Pazovi, na putu između Starog Žednika i Subotice… Iz Kisača krenula je kolona prema Rimskim šančevima, a planirano je da, kada se okupe na toj lokaciji, blokiraju Rafineriju.

Povodom saopštenja objavljenom na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kojem je svim poljoprivrednim proizvođačima juče upućen poziv da danas, 13. novembra od 11 časova  dođu na, kako je navedeno, otvoren i konstruktivan razgovor o poboljšanju položaja poljoprivrednika u ovoj i narednim godinama, Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije objavila su svoje saopštenje. Prenosimo ga u celini:

„S obzirom da se Ministarstvo poljoprivrede obratilo saopštenjem i pozvalo poljoprivrednike 13. 11. na sastanak u 11 časova, skrećemo pažnju – pošto se stiče utisak pravljenja zabune i konfuzije kako javnosti tako i poljoprivednika – da su na protest pozvali:

INICIJATIVA ZA OPSTANAK POLJOPRIVREDNIKA SRBIJE
UDRUŽENjE POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA SUBOTICE
SAVEZ UDRUŽENJA POLjOPRIVREDNIKA BANATA
UDRUŽENJE POLjOPRIVREDNIKA ARADAC

Zbog neispunjenog sporazuma o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede potpisanog u maju 2023. kao i netačnog obrazloženja u izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. Više puta rečeno, no da ponovimo:

– Tržište je ostalo neuređeno ROBNE BERZE nema sa TERMINSKOM PRODAJOM ostali elementi normalnog slobodnog tržišta zanemareni (javna sladišta , kompezacioni fond…) ROBNI ZAPIS nedefinisan, nije jasno u kojoj je fazi i proceduri!
– Dizel sa olakšicom u visini akcize nije 50 dinara refakcije. Ni spominjano ni potpisano ni dogovarano. Jasno rečeno dizel bez akcize na benziskoj pumpi još u avgustu 2022. Ponovljeno u maju 2023. Iz iskustva starijih kolega trženo po odavno!
– O ovome nema šta da se polemiše ovo je potpisano. I o sprovođenju ovoga se polemisalo, razgovaralo i dogovaralo od maja do 29.septembra 2023.
– U svetlu poslednjih dešavanja takođe zahtevamo da se zaustavi progon poljoprivrednika vezan za ne slaganje KATASTRA i SATELITSKIH SNIMAKA kao i da svi inspekcijski nalozi budu stornirani.

Foto: Viber grupa poljoprivrednika

Skrećemo i skretali smo pažnju da ad hok rešenja samo prave štetu i to se i dalje dešava. Aktivno učešće u organizaciji protesta dali su udruženja i poljoprivrednici iz: „Elemirski paori”Elemir, „Složni Pidikanci” iz Bavaništa, „Paori iz Padine” Padina,Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca,Čelareva, Kulpina, Dolova , Crvenke ,Čeneja , Kisača , Perleza, Stepanovićeva, Futoga, Žablja, Farkaždina,Vojvode Stepe, Bantaskog Karađorđeva , Kikinde, Stare Pazove,Đurđeva,Čuruga Inđije,Botoša,Čente, Crvenke,Gospođinaca, Orlovata, Tomaševaca , Idvora,Kovilja,Bača, Vajske, Vilova, Ćuprije.

Podršku daju:

„Naše mleko”, „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije”, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja Adrani”, „STIG ”

Što se tiče netačnog obrazloženja u izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024.
Dogovarano od maja do 29.septembra:
-Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31.3.
tekuće godine(traži se od avgusta 2022);
-Premija za mleko 19 dinara po litri predloženo za 2024. 15 dinara;
-Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto
kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti (nema potrebe elaborirati) ;
-Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za
poljoprivrednika( dug prevazišao visinu agrarnog budžeta)
-Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa (da bi mogli da apliciraju za
subvencionisane kredite sa jedan od sto kamatom);
-Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu;
-Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne
krave – 100.000 dinara(nova mera);
-ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku
proizvodnju;
-stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po
grlu.

O mešanju politike u proteste Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo nemaju šta da prigovore avgust 2022. Tehnička Vlada, maj 2023 ni govora o izborima! I što je podvlačimo ova udruženja uvek su se zalagala za pregovore , dogovore i SPORAZUME sa IZVRŠNOM VLAŠĆU. Na pomen politike iz saopštenja možemo da kažemo samo SRAM VAS BILO! Nismo želeli ni da biramo ni da se mešamo u unutar institucionalne personalne konflikte, i uvek je izvršna vlast za nas bila adresa! Došlo je do pomaka za razliku od prethonog perioda zaista priznajemo međutim minimalnog i nedovoljnog.

Uredite tržište sa preciznom dinamikom i tačnim datumima najkasnije mart 2024. u UREDBI u skladu sa zakonima Republike Srbije i Strategijom kojoj ističe rok sledeće godine. Takođe dizel bez akcize od 01.01.2024. Nakon toga možemo da razgovaramo i pregovaramo i sporazumemo se. Uvek smo izlazili u susret svakom pozivu Vlade i odazivali se. Nadamo se kada budete ispunili Sporazum iz maja da će i naš poziv vama biti isto tretiran kao i svi vaši pozivi nama i da će iz tog sastanka proisteći Uredbe za 2024.

UJEDINjENA UDRUŽENjA POLjOPRIVREDNIKA SRBIJE
INICIJATIVA ZA OPSTANAK POLjOPRIVREDNIKA SRBIJE
UDRUŽENjE POLjOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA SUBOTICE
SAVEZ UDRUŽENjA POLjOPRIVREDNIKA BANATA
UDRUŽENjE POLjOPRIVREDNIKA ARADAC