banner-image

Poljoprivrednici političarima na vlasti i u opoziciji: Niste poželjni na blokadama

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice objavilo je saopštenje za javnost u kojem negira bilo kakav uplit politike u proteste poljoprivrednika.

„Kako bi sačuvali sopstveni integritet i integritet poljoprivrednika koji već tri dana svoja prava traže na ulici, obraćamo se javnosti kako bi ukazali na to da je naše iskazivanje nezadovoljstva na ovaj način stavljeno u političku konotaciju, bez ikakvog osnova.

Naime, nakon izjave ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković da su protesti poljoprivrednika u Vojvodini “politički motivisani”, a zatim izjavama pojedinih predstavnika opozicije kako nam “pružaju podršku”, u javnosti se stvara atmosfera da su naši protesti instruisani, da su “namerno organizovani u vreme izborne kampanje” i slično.

Kako bi zaustavili te paušalne ocene, i dalje ostavljali prostor da naš boravak na ulici, koji podrazumeva izuzetan napor, a između ostalog imajući na umu incident u Bavaništu i pretnje po našu bezbedost, bude ocenjen kao politički, upućujemo jasnu poruku svim predstavnicima opozicije i uopšte političarima da nisu poželjni na mestima blokada, da ne odobravamo bilo kakvo komentarisanje i njihovo “oštro upućivanje zahteva ministarki”.

Smatramo da su imali sasvim dovoljno, instrumenata – posebno pravnog i stručnog znanja, a zatim i priliku da od maja meseca od kad smo prepušteni sami sebi potpisivali sporazum sa premijerkom i ministarstvom, da pruže bar pravnu i stručnu podršku.

Onu, konkretnu. Imali su sasvim dovoljno prostora i uslova da se ozbiljno bave našim zahtevima i problemima i pre usvajanja spornog Zakona, pa sada, osim ukoliko ne mogu da dovezu 10, 20 ili 30 traktora i sa nama ovde ostanu do daljeg – njihovu podršku ne vidimo nikako drugačije osim priliku za skupljanje političkih poena.

Ovim putem možemo da pozovemo samo građane, koji smatraju da nije u redu da uvozimo ulje dok se naš suncokret baca, da prosipamo mleko i uvozimo mleko u prahu, da žive u zemlji koja ima ogromne poljoprivredne resurse koji su godinama zapostavljeni, da dođu i “traže svoje” što i mi činimo.

Molimo medije da dobro obrate pažnju i ne budu saučesnici u kreiranju pogrešne slike, i na taj način dodatno otežavaju i obesmišljavaju našu borbu.

Ljudsku, građansku, seljačku.

Bez “vođe”, bez predstavnika i bez ikakve političke konotacije.

Nas ne interesuje ko je predsednik države, premijer, ministar finansija, ministar poljoprivrede – nas interesuje zašto smo izigrani, zašto se otima od našeg rada i ko će na sto da donese papir, a predloge i znanje imamo – da ni jedna vlast nikada nema prostora i mogućnosti da degradira i uništava poljoprivredni potencijal ove zemlje.

Političari, držite se Skupštine, onako kako niste do sada, osim sa 30 traktora i spavanja u šatoru ovde, gde i mi – od podrške, zagrljaja i vašeg “ukazivanja vlasti” da smo mi u lošem položaju, baš sada, u sred kampanje, a ne šest meseci unazad dok se “kuvao” zakon pred vašim očima, mi nemamo ništa.“