banner-image

Protest poljoprivrednika peti dan, najavljene duže blokade

Poljoprivrednici u Srbiji protestuju peti dan zaredom. Ističu da zahtevi ostaju isti i da se blokade puteva nastavljaju. Protest se proširio i na Vršac, a poljoprivrednici navode da će blokade puteva postati duže.

Danas će na tri sata blokirati prilaz auto-putu u Novom Sadu. Blokada kod Kaćke petlje trajaće od 11 do 14 časova.

Blokade su kao i prethodnog dana, postavljene kod Kovačice, Kuzmina, Aradca, Subotice, Sombora, Kikinde, Zrenjanina, Stare Pazove, Požarevca, Čente, Gložana, Rače Kragujevačke, Čelareva, Dolova, Bavaništa, Kuzmina, Tovariševa, Bača, Brestovca, Bačkog Petrovca, Pivnice, Srpskih Crnje, Banatskog Novog Sela, kao i drugih naselja.

Nezadovoljni poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze što su, kako su istakli, dogovorili još u maju.

Osim toga, Ministarstvu poljoprivrede dostavili su listu zahteva za 2024. godinu, a to su: Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine; Premija za mleko 19 dinara po litri; Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti; Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa; Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu; Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara; Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju; Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu; Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.