banner-image

Protesti u Novom Sadu radikalniji narednih dana, sve dok ne počnu pregovori sa Vladom

Predsednik „Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije“ Goran Filipović izjavio je danas da će se protesti u Novom Sadu radikalizovati narednih dana sve dok ne počnu pregovori sa Vladom.

Protestna kolona krenula je u podne od Rafinerije i kretala se Sentandrejskim mostom, industrijskom zonom, Kejom do Bulevara Mihajla Pupina pored Banovine, Jevrejskom ulicom, Partizanskom, pa sve do Kaćke petlje, prenosi Fonet.

U toku protesta bili su blokirani svi prilazi autoputu kod Kaća do 15 časova.

Filipović je istakao da se poljoprivrednici oslobađaju straha i da svakim danom imaju sve više ljudi i traktora na blokadama.

Predsednik skupštine „Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije“ Mileta Slankamenac rekao je da je
Vlada u subotu posle 20 časova poslala mejl i priznala da su pogrešili što se tiče akcize, ali da oni i dalje pričaju o refakciji.

„Mi insistiramo na dizelu za poljoprivrednike na benziskim pumpama, bez akcize sa PDV od 1. januara 2024. godine“, kazao je Slankamenac, dodajući da su predstavnike Vlade pozvali na sastanak u Kisač i poručili da donesu plan inplementacije zahteva poljoprivrednika.

Postignut je zajednički konsenzus svih učesnika u protestu da je osnovni uslov za bilo kakve pregovore gorivo za poljoprivrednike na svim benzinskim pumpama bez akciza sa PDV-om. Takođe, i mi i vi smo potpuno svesni da je svako rešenje radne grupe čisto gubljenje vremena. Da ne dužimo, ukoliko donesete akt koji predviđa olakšicu poljoprivrednicima sipanja goriva na svim benzinskim stanicama bez akcize sa PDV-om, spremni smo da vaše predstavnike ugostimo u Klubu poljoprivrednika u Kisaču već u ponedeljak u 18 sati. Takođe, na tom sastanku na samom početku tačno da nam predočite usmeno i pismeno plan implementacije uređenja tržišta„, stoji u odgovoru poljoprivrednika koji je poslat u Beograd.

Protesti poljoprivrednika i blokada Rafinerije u Novom Sadu nastavlja se i u ponedeljak.

Organizatori protesta objaviće u jutarnjim časovima koji putevi će biti blokirani i kakve će akcije preduzeti.