banner-image

CroAGRO na Zagrebačkom velesajmu od 30. novembra do 3. decembra

Uskoro počinje četverodnevno, najveće nacionalno događanje na temu poljoprivrede u Hrvatskoj – sajam CroAGRO. Više od 300 izlagača iz 21 zemlje smestiće se u pet paviljona Zagrebačkog velesajma, na 12.000 kvadratnih metara, saopštila je ova kuća. Poslednjeg dana ovog meseca otvara se CroAGRO 2023.   Sajam traje od 30. 11. do 3. 12. 2023.

Sad već u tradicionalnom terminu, u vreme godine kada radovi na poljima miruju, bogat izlagački, promotivni i edukativni program, pripremljen je za sve učesnike u poljoprivredi. Posetioce će, a očekuje ih se oko 25.000, zasigurno oduševiti i nagradna igra za koju su sponzori pripremili zanimljive nagrade, kažu organizatori.

„Sajam kakav poljoprivreda zaslužuje“ podržali su brojni partneri i uključili se u edukativno- konferencijski deo sajma. To je Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH. U stručnom delu, partneri su  Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Agronomski fakultet Zagreb i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek. Podrška je stigla od  Ministarstva poljoprivrede, Odbora za poljoprivredu Sabora RH i Grada Zagreba.

Najavljene su zato zanimljive teme Agronomskog fakulteta – „Izazovi i potencijali navodnjavanja agro – ekosistema Republike Hrvatske“, „Inovativni pristupi upravljanju vodom u poljoprivredi: primeri dobrih praksi usled klimatskih promena“ i Gradska poljoprivreda – mit ili stvarnost“.

Već je najavljen dolazak velikog broja mladih a to je posebno dobra vest jer će se tokom održavanja sajma promovisati zanimanja u poljoprivredi. Naime, već sada je primećena sve veća zainteresovanost mladih za ekološki pristup poljoprivredi pa će ova dodatna promocija za mnoge biti i te kako korisna.

Poljoprivredna proizvodnja i njen potencijal oduvek je u središtu interesa, ali danas možda više nego ikada, upravo zbog ratnih zbivanja i klimatskih promena. Zato nam je progovaranje o ovoj privrednoj grani, okupljanje struke, njena promocija, i te kako važna i glavna nit vodilja u okupljanju svega najboljeg u poljoprivredi, kažu organizatori.

Dodaju da je to jedini poljoprivredni sajam koji se održava u zatvorenim paviljonima pa je ovo još jedan argument i poziv na celodnevna uživanja na Zagrebačkom velesajmu. Uz predstavljanja, spremaju se brojne radionice, okrugli stolovi, prezentacije novih tehnologija u poljoprivredi, inovativnih rešenja, predavanja o biopoljoprivredi, rasprave o perspektivama na ovom prevažnom području.

I još jedna atrakcija – izložba traktora oldtajmera.