banner-image

Delimičnan dogovor s državom: Prestaju blokade, novi sastanak u nedelju u Kisaču

Poljoprivrednici i Vlada Srbije su se delimično dogovorili, a novi sastanak je zakazan za nedelju u Kisaču. Blokade prestaju, ali traktori ostaju pored puteva.
Predstavnici poljoprivrednika su naveli da će nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i njenim saradnicima otići do punktova i kolegama saopštiti šta im je ponuđeno kako bi se videlo da li je dogovor postignut.
Najavili su da će se traktori povući sa blokada, ali će i dalje stajati pored puteva i čekati do sastanka za nekoliko dana.
Sekretar Inicijative za opstanak poljoprivrede Mileta Slankamenac je naveo da ima napretka oko ispunjenja jednog od osnovnih zahteva, a to je rešavanje pitanja robne berze.
On je pojasnio da će se o tome morati još da se razgovara i da će se uključiti i stručnjaci, jer, kako je ustanovljeno i tokom pregovora, sadašnja Produktna berza u Novom Sadu ne obavlja tu vrstu postupaka koji su potrebni za stvaranje terminske robne prodaje. Za to je potrebna izmena zakona, ali zbog izbora trenutno nije moguće. U međuvremenu, do tada bi taj posao mogla da radi Beogradska berza.
Prema njegovim rečima, u narednom periodu njima je najvažnije da se terminska cena vidi javno, jer se shvatilo da u Srbiji ne postoji terminska cena, takozvani „fjučers“ za mart naredne godine, i sada će se na tome raditi, a do nedelje očekuju i konačno obrazloženje vlade.
Predsednik Inicijative Goran Filipović kaže da su za subvencije, što je zahtev od 35.000 dinara (tj. 300 evra) po hektaru, dobili ponudu od 18.000 dinara direktno, dok bi se ostalih 17.000 dinara opravdavalo kroz račune za seme, đubrivo, hemiju i drugo.
On je pojasnio da će sačekati da vide šta će Ministarstvo poljoprivrede konačno ponuditi u nedelju na sastanku, ali da je ovo za sada prihvatljivo i da će to preneti kolegama na blokadama.
Poljoprivrednik Miroslav Matković kaže da su po pitanju „plavnog dizela“ od Vlade dobili ponudu da svi koji imaju agrokartice NIS-a mogu da kupuju po ceni od 179 dinara uz refundaciju od 50 dinara, a da ostali na drugim pumpama kupuju po redovnoj ceni i dobiju isto refundaciju po 50 dinara.
Matković kaže da će oni koji kupuju na pumpama koje nisu NIS plaćati skuplje gorivo, ali će imati neku refundaciju i za sada ne bi mogao da se izjasni o ovoj ponudi.

Kako je precizirao, ostaviće kolegama sa blokada da se izjasne o ovoj ponudi Vlade Srbije.
Poljoprivrednici su naveli i da će u nedelju u Kisač doći Ana Brnabić, koja je to obećala, zajedno sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković. Kako su objasnili, predviđeno je da određeni broj novinara bude na tom sastanku kako bi javnost bila upoznata sa svim detaljima razgovora.
Izvor: 021