banner-image

Agrosmart podkast: Kako do izvora finansiranja za prerađivače i proizvođače voća

Pred vama je nova epizoda podkasta Agrosmart, proizvoda  konsultantske agencije Smart IPARD. Ova epizoda realizovana je u sklopu projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA

Epizoda je podeljena na dve celine. U prvoj ćete imati priliku da čujete poljoprivredncu i preduzetnicu Draganu Gašić koja je vlasnica firme za preradu i konzervisanje voća. Kao neko ko je tek na početku razvoja svog biznisa, ona će govoriti o izazovima sa kojima se susrela, kao i o tome koliko joj je značajna redovna edukacija.

Kad smo  već kod edukacije, ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i čućete šeficu Upravljačkog tela i načelnicu Odeljenja za upravljanje IPARD programom, Jasminu Miljković. U drugom delu epzode, ona će nam reći nešto više o pogodnostima ovog fonda.

Epizodu je pripremila Vanja Velisavljev, novinarka portala Agrosmart. Možete je poslušati ovde:

Kako do izvora finansiranja za prerađivače i proizvođače voća? by AgroSmart – podkast pametne poljoprivrede (spotify.com)

Za sve poljoprivrednike i firme iz agrobiznisa pitanje je – kako do povoljnih izvora finansiranja i podsticaja za primarnu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda. I pored, reklo bi se, brojnih mogućnosti koje nude poslovne banke, fondovi i budžeti (nacionalni, pokrajinski i loklani) nivo ulaganja u poljoprivredu i prerađivačke kapacitete je još uvek nizak i veća finansijska pomoć je neophodna.

Novosadska konsultantska agencija Smart IPARD, organizovala je proteklih meseci niz obuka namenjenih poljoprivrednim gazdinstvima i malim i srednjim preduzećima iz sektora voća, povrća i proizvodnje opreme. Na nekima od njih učestvovala je I naša sagovornica Dragana Gašić, vlasnica firme za proizvodnju i konzervaciju voća „La Arbo“ iz Veternika. Ona kaže da su joj edukacije ovakvog tipa od izuzetne pomoći:

„Generalno, uslovi za poslovanje nisu povoljni, naročito su u nepovoljnom položaju preduzetnici, mala I srednja preduzeća. I najmanja pomeranja na tržištu finansija I roba nas I te kako poljuljaju. Imam utisak kao da se stalno tražimo neku granu da se pridržimo da nas vetar ne oduva. Teško je obezbediti finansijska sredstva potrebna za rast i uspeh. Nema, rekla bih, ni dovoljno informacija o raspoloživom finansiranju. Da ne govorim o nedostataku efektivnih veština finansijskog upravljanja. A poljoprivreda I prehrambena industrija posebno su u problemu…

Kad god mogu, prisustvujem edukacijama. Naravno da mi znače mnogo I koristim zaista svaku mogućnost I trenutak da se usavršim, ali sve je kompleksno, u moj posao upliće se štošta – od tehnologije, marketinga, finansija, poljoprivrede… Svesna sam da su moja očekivanja da vrhunski obavljam sve te poslove neralna. Recimo, konstantan je problem izvora finansiranja, pa čak I identifikacije potrebe za finansiranjem.“

Dalje, u epizodi koja je pred vama čućete načelnicu Odeljenja za upravljanje IPARD programom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i šefica Upravljačkog tela, Jasminu Miljković. Ona objašnjava na koji način IPARD podstiče i jača položaj žena u ovoj delatnosti.

IPARD – instrument Evropske unije koji se nudi državama sa pretpristupnim statusom kako bi dostigle evropske standarde i podigle konkurentnost u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. U sklopu ovog instrumenta odobravaju se grantovi koji mogu da doprinesu poboljšanju nepovoljnog položaja žena u poljoprivredi u kontekstu otežanog pristupa finansijskim izvorima. U svim javnim pozivima, bilo da je reč o nabavci mehanizacije, izgradnji i opremanju farmi, plastenika, voćnjaka, preradi poljoprivrednih proizvoda, ulaganju u ruralni turizam, žene koje podnesu zahtev za odobrenje projekta dobiće bodove i ostvariti prednost.

Rešavanje problema iz oblasti poljoprivrede i isticanje uspešnih ideja i primera dobre prakse jedan je od ciljeva našeg podkasta. Ovde smo da se povežemo i da napravimo zajednicu.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije o apliciranju za pomenute mere  – pišite nam putem naših mreža ili pošaljite mejl na [email protected]