banner-image

Evo šta će poljoprivrednici zahtevati na sastanaku sa premijerkom u nedelju u Kisaču

Poljoprivrednici su odlučili da na pregovorima sa premijerkom Anom Brnabić u nedelju ne odustanu od zahteva da im država u 2024. obezbedi dizel bez akcize u punom iznosu.

To je, kako je rekao član Upravnog odbora Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić, zaključak sastanka na kome su precizirali zahteve za nastavak pregovora, 26. novembra, u Kisaču, prenosi Beta.
„Tražićemo da se dizel u 2024. godini oslobodi akcize i da povraćaj bude u punom iznosu, a ne 50 dinara po litru, kako je Vlada predvidela, pošto se taj porez menja i sada iznosi 64,70 dinara“, rekao je Ćurčić.
Dodao je da su se poljoprivrednici složili da dodatne subvencije iznose 17.000 i da se umesto u gotovini isplate tako što bi se finansirala kupovina semena, ne samo deklarisanog, ali i kupovina mineralnog đubriva.
Među zahtevima je i da se poljoprivrednicima omogući da dobiju izvozne dozvole još u ovoj godini za njihovu robu, a da 2024. godine budu doneti zakonski propisi za terminsko trgovanje i uvođenje robnih zapisa, kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao sredstvo obezbeđenja za kredit.
Poljoprivrednici će zatražiti i da se naredne godine reši problem ogromnih dugovanja za socijalno i penziono osiguranje tako što bi se otpisala kamata, a ostatak duga platio u ratama.
„Svi imamo ogromna dugovanja, moj dug je 600.000 dinara od čega je glavnica oko 200.000 dinara, a ostalo kamata“, rekao je Ćurčić.
Na listi zahteva je i da država omogući da refinansiraju kredite po niskoj kamatnoj stopi od jedan-dva odsto jer su mnogi u dugovima pošto su dve godine uzastopno bile sušne, a ove godine su cene žitarica i uljarica pale u odnosu na prethodnu godinu, pa zajam nisu mogli redovno da otplaćuju.
Ćurčić je rekao da su traktori pored puta i na lokaciji rafinerije nafte u Novom Sadu i da će, u slučaju neispunjenja zahteva, protesti biti nastavljeni.
Proteste su od 13. novembra devet dana predvodila četiri udruženja, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.
Njima su se pridružila udruženja Elemirski paori iz Elemira, Složni Pidikanci iz Bavaništa, Paori iz Padine i uduženje Stig.
Poljoprivrednici su 22. novembra obustavili blokade kao znak dobre volje i izričitog zahteva premijerke Brnabić kao uslov za pregovore.