banner-image

NDNV: Niko ne može zabraniti medijima da izveštavaju sa događaja koji su u javnom interesu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje kršenje Zakona o javnom informisanju od strane Vlade Srbije i udruženja poljoprivrednika koji učestvuju u aktuelnim pregovorima o zahtevima koja su ta udruženja iznela na javnim protestima, a zbog pokušaja sprečavanja novinara iz različitih redakcija da izveštavaju sa događaja koji je u javnom interesu.

Prema medijskim objavama, na predlog Vlade Srbije većina predstavnika poljoprivrednika je odlučila da novinari N1, Nove S i 021 iz Novog Sada ne prisustvuju pregovorima predstavnika Vlade i udruženja poljoprivrednika koji protestuju od 12. novembra. Sastanak je zakazan za sutra u Kisaču, za koji je najavljeno je da će mu prisustvovati i premijerka Ana Brnabić. U Vajber grupi preko koje su poljoprivrednici prethodno obaveštavali medije o blokadama puteva i njihovom zahtevima, najpre je objavljen poziv svim medijima na sastanak u Kisač, ali je taj poziv danas povučen za neke medije.

Podsećamo Vladu Srbije, udruženja poljioprivrednika, ali i celokupnu javnost, da član 14. Zakona o javnom informisanju  glasi: „Javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri. Zabranjena je neposredna i posredna diskruminacija urednika, medija i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihoovj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.“

Ukazujemo da ni državne institucije, niti bilo koja udruženja, ili pojedinci ni na koji način ne mogu da raspoređuju kad i koji mediji mogu ili smeju da izveštavaju, te da oni koji sebi uzimaju takvu „slobodu“ u ruke zapravo deluju protiv javnog interesa i prava na javno informisanje.

Pozivamo medije da u skladu sa svojom profesionalnom obavezom i odgovornošću izveštavaju sa svih događaja za koje procene da su u javnom interesu.

Niko ne može da spusti rampu za pojedine novinare ili medije, pa makar bio i iz Vlade Srbije.

O diskriminciji medija koji profesionalno obavljaju svoj posao i ograničavanju slobode javnog informisanja  NDNV će obavestiti relevantne međunarodne organizacije.